Bank of Dave

recensie Bank of Dave

Waardering: 3.5 uit 5.

De komische dramafilm Bank of Dave gaat over een selfmade lokale miljonair, die een bank wil oprichten voor zijn eigen gemeenschap. Financiële instellingen denken daar anders over. Wat wij van Bank of Dave vinden vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Dave komt uit een arbeiderswijk uit Burnley. Langzaam heeft hij de ladder beklommen en is inmiddels miljonair. Om iets terug te doen voor zijn gemeenschap, wil hij een eigen bank oprichten. Het doel daarvan is om lokale bedrijven te helpen. Financiële instellingen denken daar echter anders over, over die nieuwe bank. Die hebben dat liever niet. Ze hebben zelfs al meer dan 150 jaar geen vergunning verleend voor een nieuwe bank. De Londense advocaat Hugh moet uiteindelijk hulp bieden.

Ons eindoordeel?

Bank of Dave is zo een film die volle zalen kan trekken. Kan, want dan heeft hij wel goede mond op mond reclame nodig. En die kan deze feelgood krijgen, want wie houdt er nu niet van een fijne feelgood, die ook nog eens op waarheid is gebaseerd?

Deze film sleept je mee in de wondere wereld van zakkenvullers. Of eerder de andere kant eigenlijk, want gelukkig zijn er ook nog mensen zoals Dave op deze aardbol. En waar je misschien denkt dat Dave de belangrijkste protagonist is, die komt bedrogen uit.

Energie genoeg ook in deze film, en dan met name het eerste uur, waarbij je jezelf niet kunt inhouden om af en toe een nummertje mee te zingen. Het laatste half uur zwakt wat af, is voorspelbaar (is vaak bij een feelgood), maar weet nog steeds een maatschappelijk probleem bloot te leggen. Lekker tegen de gevestigde orde aantrappen. Dat willen we allemaal wel eens. Het is soms ook zo oneerlijk verdeeld. En naast het maatschappij kritische, krijg je er ook nog een stukje romantiek bij. Wees gewaarschuwd, want die ligt er wel heel dik bovenop.

Bank of Dave is een feelgood die heerlijk wegkijkt. Vooral het eerste uur zit bomvol met energie. Maatschappij kritisch is hij van begin tot eind, waarbij er ook nog wat romantiek om de hoek komt kijken.

Regie: Chris Foggin
Cast: Rory Kinnear | Phoebe Dynevor | Joel Fry
Speelduur: 108 minuten
Releasedatum: 24-8-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.