Ballad of a White Cow

recensie Ballad of a White Cow

De dramafilm Ballad of a White Cow gaat over Mina, wiens man onterecht is geëxecuteerd. Ze gaat de strijd aan, met behulp van een oude vriend van haar man. Of is het toch iemand anders? Wat wij van Ballad of a White Cow vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Mina haar man blijkt onterecht te zijn geëxecuteerd, maar zo verklaarde de rechter, dat moet dan de wil van Allah zijn geweest. Ze krijgt een financiële compensatie, maar laat het er niet bij zitten. Een oude vriend van haar man helpt haar, maar de vraag is wie hij daadwerkelijk is.

Ons eindoordeel?

Ballad of a White Cow was vooral een erg lange zit. In de 105 minuten die de film duurt moet je wel heel lang wachten tot het interessant wordt. Traag, saaiig, maar gelukkig toch nog een sterk einde. Een einde dat dan ook weer tekenend is voor het systeem waarin de strijdvaardige Mina – gespeeld door Maryam Moghaddam, die ook een van de regisseurs is – zich bevindt. Het is een onbegonnen en oneerlijke strijd.

Want dat systeem houdt Mina in haar greep, met mannen die bepalen. Ze lijkt er niets aan te kunnen doen. En als alles tegenzit, dan zit ook echt alles tegen. Wat dat betreft neem je het haar ook niet kwalijk dat ze Reza toelaat in haar leven. Een man met goede bedoelingen, al vraag je jezelf als kijker wel vaak af waarom ze hem zo gemakkelijk toelaat. Haar dochter is doof, maar Mina lijkt redelijk blind! Een trage film dus, die in beeld overigens fraai is. Het beeld zorgt namelijk voor de rust bij de kijker, door het gebruik van de vaste camera’s. De manier van filmen voegt daadwerkelijk iets toe aan de filmbeleving.

Het eerder benoemde sterke einde zorgt in Ballad of a White Cow toch nog voor de aangename verrassing. Gelukkig maar, want deze film is, los van het fraaie camerawerk, traag en saaiig. Dat Mina gevangen zit in een aloud systeem is overigens wel erg duidelijk!

Regie: Maryam Moghaddam | Behtash Sanaeeha
Cast: Alireza Sani Far | Maryam Moghadam
Speelduur: 105 minuten
Releasedatum:
1-11-2021 (LIFF) | 4-11-2021 (bioscoop)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.