Babi Yar. Context

recensie Babi Yar. Context

De documentaire Babi Yar. Context gaat over de grootste massa-executie die ooit heeft plaatsgevonden. 33.771 Joden werden door de nazi’s doodgeschoten in de Babi Jar-ravijn, aan de rand van Kiev. Wat wij van Babi Yar. Context vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Aan de rand van Kiev in de Babi Jar-ravijn heeft een van de grootste massa-executies ooit plaatsgevonden. De aanloop naar en nasleep van twee dagen in september 1941 komen in beeld. In totaal werden 33.771 Joden door de nazi’s doodgeschoten. Ook de inwoners zijn daarbij gefilmd, met posters van Hitler als onderwerp. en het ravijn zelf lijkt inmiddels al weer vergeten!

Ons eindoordeel?

Sergei Loznitsa is een regisseur die de kunst beheerst van het delen van beelden zonder duiding. Dat deed hij eerder ook al bij The Trial en State Funeral en doet dat nu bij Babi Yar. Context. Een ding staat vast, deze Oekraïner wil koste wat kost in beeld brengen welk leed de Oekraïners is aangedaan én wat ze vandaag de dag nog steeds wordt aangedaan.

Net als bij The Trial kon ik niet zoveel met deze documentaire. Ja, de beelden zijn meer dan schokkend, maar twee uur lang naar beelden kijken zonder al te veel duiding is teveel van het goede. Een uur was lang genoeg. Al moet gezegd dat ook hier het einde meer duiding geeft en dat het daar interessanter wordt, net als bij State Funeral dus. Het is eigenlijk een combinatie van State Funeral en The Trial. De is de vorm van de documentaire die bij mij niet werkt. Het is een verzameling van, in dit geval, schokkende beelden, op een chronologische manier aan elkaar geplakt. Goed om in een museum tentoon te stellen, maar minder geschikt voor de gemiddelde bioscoopbezoeker. Niet dat dat het doel moet zijn, overigens.

Ik denk niet dat ik mij ooit nog waag aan de documentaires van Loznitsa. Ze kunnen mij gewoon niet bekoren, door de vorm. Dan lees ik het liever uit een boek. Twee uur lang naar Babi Yar. Context kijken was te lang. De schokkende beelden zeggen genoeg, maar niet genoeg om als documentaire te bekoren. Perfect voor in een museum!

Regie: Sergei Loznitsa
Cast: –
Speelduur: 121 minuten
Releasedatum: 28-4-2022

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.