Aznavour le Regard de Charles

recensie Aznavour le Regard de Charles

De documentaire Aznavour le Regard de Charles gaat uiteraard over Charles Aznavour. Van 1948 tot 1982 legde hij zijn leven vast op camera. Regisseur di Domenico maakte er uiteindelijk een documentaire van. Wat wij van Aznavour le Regard de Charles vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Charles Aznavour kreeg in 1948 een camera van Edith Piaf. Vanaf dat moment probeert hij zoveel mogelijk op beeld vast te leggen, tot 1982. Dat resulteert in een documentaire waarin Aznavour zelf centraal staat. Zijn liefdesleven, zijn optredens, het luxe leven en alle narigheid die ieder mens weleens heeft komen voorbij. Uiteindelijk deelde hij de beelden met Marc di Domencio, die er een film van maakte, deze documentaire.

Ons eindoordeel?

De prachtige muziek van Charles Aznavour krijgt in Aznavour le Regard de Charles beeld, een stem en uitleg. Zijn muziek was al mooi, maar krijgt bij mij nu nog meer betekenis. En toch viel de documentaire mij op het einde van de rit wat tegen; te langdradig en te eenzijdig. Dat laatste is niet gek, want de man filmde alles zelf. Ik vraag mij alleen of of er bij de montage niet meer beeld van anderen had kunnen zitten. Nu is het, bewust door de camera die hij zelf grotendeels hanteerde, een biopic vanuit het oogpunt van de man zelf.

Hoe denken anderen bijvoorbeeld over Charles? Nu is het slecht de stem van Romain Duris die we horen, die als voice-over fungeert namens Aznavour. Wel mooi dat wat hij zegt dan wel weer uit interviews en dagboeken zijn gehaald. Er zijn weinig mensen die chansons maakte zoals deze Franse grootheid.
Deze wereldreiziger hield van de wereld, misschien nog wel meer dan hij van vrouwen hield. Die leken hem al snel te vervelen, terwijl er in de wereld nog zoveel te ontdekken was. Daar is hij overigens wel eerlijk in. Ik moet dan ook eerlijk zijn dat deze documentaire mij na een uur wat ging vervelen.

Ik miste namelijk net een beetje spanning, iets smeuïgs. Maar het is op het einde van de rit ook maar een mens tenslotte, net als dat andere wereldsterren van die tijd dat ook maar waren, aldus Aznavour zelf. Hij was als jij en ik, alleen dan iemand die bekend was en geld had.

In Aznavour le Regard de Charles krijgt de muziek van Aznavour beeld, een stem en een uitleg. Op het einde van de rit weinig spannends en redelijk eenzijdig. Niet raar, aangezien het een biopic is waarbij de man zelf de camera hanteerde.

Regie: Marc di Domenico | Charles Aznavour
Cast: Édith Piaf | Maurice Biraud | Romain Duris
Speelduur: 76 minuten
Releasedatum:
15-7-2021

Share

Een gedachte over “Aznavour le Regard de Charles

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.