Avant l’effondrement

recensie Avant l'effondrement

Waardering: 2 uit 5.

De dramafilm Avant l’effondrement (Before We Collapse) gaat over campagneleider Tristan. Een anoniem toegestuurde positieve zwangerschapstest zet zijn leven op zijn kop. Wat wij van Avant l’effondrement vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Tristan is een campagneleider van een gedreven linkse politica. Hijzelf is ook gedreven, net als de meeste vrienden om hem heen. Terwijl de temperaturen letterlijk stijgen, ontvangt Tristan een enveloppe met daarin een positieve zwangerschapstest. De vraag is alleen wie nu de vrouw is die hij heeft bezwangerd. Hij start een zoektocht naar de anonieme afzonder, ondanks zijn drukke leven. Zijn wereld staat vanaf dat moment in ieder geval op zijn kop.

Ons eindoordeel?

Avant l’effondrement vliegt alle kanten op. Een energiek begin dat eindigt in een film die alle energie uit je zuigt. En dat alles vanwege een toegestuurde zwangerschapstest. Vlees noch vis krijg je als kijker.

Als je zo frivool en open in het leven staat (of lijkt te staan) dan maak je mij niet wijs dat dit gebeurt. Een neerwaartse spiraal die maar verder en verder gaat. Met dank ook aan bloedirritante vrienden, die van ellende niet weten op wie ze hun levensstijl moet botvieren. Ze kunnen er ook zijn voor hun worstelende vriend. Nee, in plaats daarvan sturen ze hartjes en geven bier. Top! En Tristan zelf kan ook wel een spiegel gebruiken. Iets met oorzaak en gevolg, nog los van hoe je jezelf daarbij voelt.

Zo een beetje iedereen in deze film weet het beter. Zo een beetje iedereen weet hoe een ander het moet doen. Even naar jezelf kijken zit er niet in. Je kunt wel liefde geven, maar dat wil niet alles zeggen. Ik heb mij dan ook zitten ergeren aan het pretentieuze plot van deze film (het is een boekverfilming). Niet grappig (dat begin) en bovenal ook niet serieus te nemen (dat einde).

Onafgeronde zijverhalen maken het ook niet makkelijker voor de kijker. Film maken is echt wat anders dan een boek schrijven. Want wat een gezweet zeg, ondanks de bloedhitte. Dat het zo heet is wil nog niet zeggen dat je heel de tijd zo een vies geel laagje hoeft te gebruiken! Niels Schneider (Tristan) acteert overigens wel goed.

In Avant l’effondrement krijgt de kijker vlees noch vis. Een film die alle energie uit je zuigt, grotendeels door bloedirritante en ongeloofwaardige personages. Om maar te zwijgen over het niet serieus te nemen pretentieuze plot.

Regie: Alice Zeniter | Benoît Volnais
Cast: Niels Schneider | Ariane Labed | Souheila Yacoub
Speelduur: 96 minuten
Releasedatum: 1-2-2023 (IFFR)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.