Astolfo

recensie Astolfo

Waardering: 2 uit 5.

De romantische komedie Astolfo gaat over een gepensioneerde professor die zijn intrek neemt in een oud paleis van de familie. Daar aangekomen leert hij nieuwe mensen kennen, waaronder de bloedmooie Stefania. Is hij te oud voor nieuw liefde? Wat wij van Astolfo vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Astolfo is een gepensioneerde professor die zijn appartement in Rome uit is gezet. Hij besluit naar de Abruzzen te trekken, waar nog een vervallen paleis staat dat familiebezit is. Daar aangekomen, blijkt dat er een zwerver in het pand verblijft. De zwerver mag blijven, waarna uitbreiding snel volgt. Een gepensioneerde kok en een jonge klusjesman vergezellen de heren. Uiteindelijk ontmoet de professor Stefania, waar hij gevoelens voor krijgt. De overige drie mannen moedigen hem aan om vol voor haar te gaan, ook al voelt hij zichtzelf te oud.

Ons eindoordeel?

De regie op je nemen, maar tegelijkertijd ook de hoofdrol spelen. Gianni Di Gregorio doet dat gewoon in Astolfo. Dat moet je durven. En dan heeft hij het script nog zelf geschreven ook. Dat laatste kan hij, dat weten we door de bikkelharde maffiafilm Gomorra (2008). Nu, regisseren en tegelijkertijd acteren gaat hem niet zo goed af in deze zomerse, romantische komedie (het contrast kan haast niet groter met het eerder benoemde Gomorra).

Ligt dat aan hem zelf? Ik denk het wel. Als je zo ambitieus bijna alles zelf wil doen, dan gaat het ergens schuren. Helemaal als je ook nog eens zelf het scenario schrijft. Clarence Seedorf wilde vroeger zelf ook altijd de bal voorzetten om hem vervolgens in te koppen. Dat gaat gewoon niet. Zo ook in het geval van Di Gregorio. Het scenario vliegt wat dat betreft ook alle kanten op, met onbegrijpelijke keuzes. Want hoezo sta jij zomaar ineens drie wildvreemde mannen toe in je huis, terwijl de buurman niets goeds kan doen, net als de burgemeester. Hij oogt kritisch, maar in zijn eigen huis niet. Raar. Dat geldt overigens ook voor de kinderen van Stefania. Die gedragen zich alsof ze zes zijn, om nog maar te zwijgen over zijn buurman en de burgemeester.

Daarnaast is de bedoelde humor geen humor (althans, ik heb niet moeten lachen) en het oogt allemaal zo kinderlijk. Je mag de kijker wel iets serieuzer nemen dan dit. We zitten niet naar Bassie en Adriaan te kijken, al voelt dat soms wel zo. Eigenlijk is Astolfo gewoon geen leuke man, die ook nog eens op het vieze af overdreven flirt (die droom, iew).

Astolfo schiet door in de eigen ambitie van de regisseur, die ook nog eens het scenario schreef en zelf de hoofdrol op zich neemt. Een zomerse romantische film, die vooral heel kinderlijk aanvoelt.

Regie: Gianni Di Gregorio
Cast: Gianni Di Gregorio | Simone Colombari
Speelduur: 97 minuten
Releasedatum: 13-7-2023

Share

Een gedachte over “Astolfo

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.