Ask Dr. Ruth

recensie Ask Dr. Ruth

De documentaire Ask Dr. Ruth gaat over de 91-jarige Ruth Westheimer. De Holocaust overleefd en daarna uitgegroeid tot een nationale televisieheld in Amerika, als sekstherapeut. Wat wij van Ask Dr. Ruth vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Dr. Ruth is een 91-jarige vrouw met een verhaal. Bij ons in Nederland misschien niet zo bekend, maar in Amerika is het een grootheid. Als kind overleefde ze de Holocaust. Daarna werd ze sekstherapeut in Amerika. Niet achter gesloten deuren, maar op de nationale televisie. En in Amerika kun je dan een groot publiek trekken. In deze documentaire kijkt ze terug op haar leven en hoe ze een van de belangrijkste personen van de seksuele revolutie werd.

Ons eindoordeel?

Wij in Nederland hebben Goedele Liekens (die overigens Vlaamse is) als bekendste sekstherapeut, maar Amerika heeft de aandoenlijke Ruth. Die heeft zo een hoog aaibaarheidsfactor, dat je sowieso wilt luisteren wat ze te vertellen heeft. Daar ga je voor zitten, voor zo een krachtige vrouw. Maar is dat genoeg om Ask Dr. Ruth tot een goede documentaire te maken?

Wat wij zo knap vinden aan de documentaire, zijn de totaal verschillende levens die we zien van Ruth. Dat leven van voor de Holocaust en het leven daarna. De Holocaust heeft een heel groot litteken achtergelaten, maar toch heeft haar dat niet belemmerd die opgewekt persoon te zijn die ze is. Ze maakt gebruik van haar traumatische leven om er iets positiefs van te maken. Denk positief, ook als het gaat om zoiets gevoeligs gaat als seks. Overigens raar om te bedenken dat Ruth een sniper was. Een sniper van slechts 1,40 meter.

De animaties met voice-over vonden wij overbodig. We horen liever Ruth praten, die altijd enthousiast en opgewekt klinkt. De voice-over lijkt eerder een slechte versie van Siri. De animaties waren mooi hoor, maar met een dosis fantasie had je zelf ook een voorstelling kunnen maken bij de verhalen. De documentaire is sowieso gericht op het Amerikaanse publiek. Want wat moeten wij Nederlanders met een documentaire over iemand die wij niet zo goed kennen? Dan heb je emotioneel gezien minder binding.

Neemt niet weg dat Ruth een persoon is waar je veel van kunt leren en die ook nog eens zo enthousiast is dat iedereen als een blok voor haar verhalen valt. En haar geschiedenis geeft net dat beetje extra. Ask Dr. Ruth lijkt voor Nederland dan misschien een overbodige documentaire, maar door haar achtergrond en bevlogenheid is deze toch interessant! Op het filmfestival van Sundance was de documentaire zelfs één van de publieksfavorieten.

Regie: Ryan White
Cast: Ruth Westheimer
Speelduur: 100 minuten

Share

Wil je reageren?