Antonia

recensie AntoniaDe komische dramafilm Antonia gaat logischerwijs over Antonia. Samen met haar dochter keert ze terug in het dorp waar ze twintig jaar eerder was vetrokken. Zijn ze wel welkom? Wat wij van Antonia vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Antonia is stervende en dat maakt ze aan het begin van de film dan ook meteen duidelijk. Vervolgens kijken we samen met haar terug op haar terugkomst in het dorp waar ze twintig jaar eerder was vertrokken. Daar lijkt niets verandert, daar waar Antonia een sterke vrouw is. Dat alles met haar dochter aan haar zijde, want die twee wijken haast niet van elkaar. Vervolgens komt er een grote gezinsuitbreiding die niet meer stopt tot de dood van Antonia. Een dood die mag komen, want in haar achterkleindochter herkent ze zichzelf.

Ons eindoordeel?

Antonia is een bijzondere en tegelijkertijd ook een rare film. En het is de een-na-laatste Nederlandse film die een Oscar voor beste buitenlandse film kreeg. Wanneer dat was? In 1995. Karakter won in 1997 als laatste, dus het wordt wel weer een keer tijd zou je denken. Genoeg keuze in Nederland; nu nog een keer een goede inzending sturen.

Bijzonder en raar dus. Dat ligt aan de personages dat het ietwat raar overkomt. Willeke van Ammelrooy speelt overtuigend en is een op en top feministe. Ze laat zich door niets of niemand gek maken, en al helemaal niet door mannen. Ze bepaalt haar eigen leven wel. Haar dochter, kleindochter en achterkleindochter kijken wat dat betreft goed naar haar. Wijze lessen nemen ze over. Dat doen ook de overige personages, die vaak buitengesloten zijn in de gemeenschap. Antonia omarmt ze met al haar liefde. Die liefde is zo mooi dat een traan op het einde haast onoverkomelijk is.

Antonia is een bijzondere en soms ook rare film. Toch is de liefde de grote winnaar, want dat is wat Antonia je zeker geeft. Kijk, leer en heb lief!

Regie: Marleen Gorris
Cast: Willeke van Ammelrooy | Jan Decleir | Els Dottermans
Speelduur: 93 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.