Anna’s War

recensie Anna's War

De dramafilm Anna’s War gaat over de zesjarige Anna. Zij ontsnapt in 1941 uit een massagraf en moet zich vervolgens schuilhouden voor de Nazi’s. Wat wij van Anna’s War vinden, lees je in onze uitgebreide C-recensie.

Het verhaal

Een Joods meisje ontsnapt uit een massagraf. Zes jaar oud pas. Om te ontkomen aan de Nazi’s moet ze zich schuilhouden in een huis. Juist daar waar de Duitsers zich ook bevinden. Zouden ze haar ontdekken? Of zullen ze uiteindelijk vertrekken? Anna doet er in ieder geval alles aan om zich schuil te houden, maar ook om te overleven.

Ons eindoordeel?

In Anna’s War zien we een hoofdpersonage dat niets zegt, maar toch heel veel zegt. Dat klinkt raar, maar kijkend naar de film heel logisch. Als je verstopt zit in een huis vol met mensen die Joden haten, dan is het niet logisch dat je constant gaat praten. Ieder piepje kan dan je plek verraden.

Maar wat een heftige en intrigerende film zeg. Dat begint al bij de openingsscène, waarin de zesjarige Anna opstaat uit de dood. Zoekend naar waar ze is en zoekend naar familie. Boem bats, dan zit je meteen in de film. En dat gaat eigenlijk de hele film lang door. Als je als kijker ziet dat een jong meisje zichzelf staande moet houden tussen de vijand, die niet weet dat ze er is, dan hakt dat er wel even in. Als zelfs eendjes het beter hebben dan jij!

Geluid is misschien wel het belangrijkste in de film. Aangezien er weinig wordt gesproken doet elke geluidje ertoe. Je moet dan ook je volle concentratie bij de film houden. Dat wat je ziet en hoort, vertelt het verhaal. Ook de pianomuziek speelt daarbij een belangrijke rol. Rustig en kalm en de muziek begeleidt Anna spelenderwijs door het huis in een zoektocht naar overleven. En hoewel de film maar 75 minuten duurt, voelt dat niet zo aan. Het lijkt langer, al had hij van ons ook nog wel langer door mogen gaan.

Tot slot de eindscène. Die moet je gewoon zien en voelen. Die voel je tot in je botten en je haren gaan recht overeind staan. Mede door de muziek ook. Eigenlijk moet je Anna’s War gewoon gaan zien, want na Son of Saul een paar jaar geleden, hakt deze pure oorlogsfilm er ook wel even in.

Regie: Alexey Fedorchenko
Cast: Marta Kozlova
Speelduur: 75 minuten

Share