Anatomy of a Fall

recensie Anatomy of a Fall

Waardering: 4 uit 5.

De dramafilm Anatomy of a Fall gaat over Sandra, die men verdenkt van de moord op haar man, in de Franse Alpen. Maar is ze wel de dader? Wat wij van Anatomy of a Fall vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Sandra woont met haar man Samuel en slechtziende zoon Daniël al een jaar in een chalet in de Franse Alpen, als Samuel komt te overlijden. Onder verdachte omstandigheden overigens, waar ze Sandra voor verantwoordelijk houden. De vraag is wat er nu echt is gebeurd. Was het een noodlottig ongeval, heeft hij er zelf een einde aan gemaakt óf heeft Sandra hem geduwd? Tijdens de uiteindelijke rechtszaak ontkomt Sandra niet aan de realiteit. Ze moet met de billen bloot over hun relatie, want de tegenpartij weet alles.

Ons eindoordeel?

Anatomy of a Fall is de Gouden Palm winnaar van 2023, van Justine Triet, die in 2019 Sibyl maakte. Ook in die film speelde Sandra Hüller (Toni Erdmann, 2016), die in deze film dan weer de hoofdrol op zich neemt. Tot zover de weetjes die het waard zijn om te vermelden. Over naar het oordeel. Want over deze film kun je niets anders dan een oordeel hebben.

De ene keer denk je dit over Sandra, dan weer dat, vervolgens weer wat anders en daarna ben je weer bij het begin. Sandra, en daarmee de scenaristen, spelen met de kijker. Sandra het personage, voor de duidelijkheid, want Hüller speelt subliem. In haar maniertjes, in haar manier van praten (in Engels en Frans, terwijl Duits toch echt haar ding is), maar ook in heel haar doen en laten. Sandra is Sandra, zonder Sandra te zijn, hoe raar dat ook klinkt.

Een achtbaan aan emoties, waarbij je niet weet wie te geloven. En dat 150 minuten lang. Dat is knap hoor, om zo lang de spanningsboog van de kijker vast te kunnen houden. Subjectiviteit is daarbij een belangrijk onderwerp! In de film, maar zeker ook voor de kijker. Iets wringt er, maar ja, wat dan. En waar dan. Ze dagen de kijker uit om na te denken, daar over na te denken, om daar vervolgens ook weer over na te denken. Om te overdenken misschien wel. Je bedenkt je eigen scenario’s. Vernuftig tot en met, maar uiteindelijk minder bevredigend dan vooraf gedacht. Daar ontbrak het schokeffect voor, al kun je een einde als in deze film ook wel weer respecteren.

Anatomy of a Fall speelt met de kijker. Je zit in een achtbaan aan emoties, waarbij ze de kijker uitdagen en de boog gespannen houden. Wie moet je nu geloven? Subliem geacteerd door Hüller!

Regie: Justine Triet
Cast: Sandra Hüller | Swann Arlaud | Antoine Reinartz | Milo Machado-Graner | Samuel Theis
Speelduur: 152 minuten
Releasedatum: 12-10-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.