Als De Nacht Maar Niet Valt

recensie Als De Nacht Maar Niet Valt

Waardering: 3.5 uit 5.

De documentaire Als De Nacht Maar Niet Valt gaat over het verzamelen van data, om mentale problemen voor te kunnen zijn. Hoort ongelukkig zijn er soms niet gewoon bij? Wat wij van Als De Nacht Maar Niet Valt vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Mentale problemen, wie heeft er tegenwoordig geen last van? Die kun je uiteraard genezen, maar soms is voorkomen een nog betere oplossing. Dat kan door data te verzamelen en alles te analyseren. Maar verzamelen we niet teveel data? Er is gekeken naar drie landen: Noorwegen, Nederland en de Verenigde Staten, waarbij ze ook drie verschillende stadia bekeken. Vragen zijn er, vragen blijven er. Hoofdvraag blijft of ongelukkig zijn niet nodig is om ook gelukkig te kunnen zijn.

Ons eindoordeel?

Als De Nacht Maar Niet Valt slaat de spijker op zijn kop. Slaan we niet door met zijn allen, om maar gelukkig te kunnen zijn. Kijkend naar mijzelf, dan is dat misschien wel zo. Het kan niet altijd leuk zijn. Acceptatie is ook een optie, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. En hoe harder je probeert, hoe moeilijker het is. ‘Laat het gaan, laat het vallen, laat het los’, zong Martin Buitenhuis van Van Dik Hout ooit.

We zitten vast in een verhaal zonder plot. Voorgaande zin opent deze documentaire. Een prachtige zin, die natuurlijk klopt als een bus. De documentaire is zorgvuldig opgebouwd, met drie landen, waarin ieder land data gebruikt. Wij mensen zijn onderdeel van die data. Data die veel kunnen zeggen, maar niet hoe wij ons voelen of gaan voelen. Helemaal niet als de ondervragers (ja meneer, de lijst is lang, dus we gaan naar de volgende vraag) de data (dus het wetenschappelijke onderzoek) belangrijker lijken te vinden dan de mens.

Vaak steriele settings versterken het gevoel dat het om patiënten gaat, daar waar deze mensen ook een leven hebben en vaak niet eens iets mankeren. En als ze dat dan wel doen, ja, wat dan. Hebben we allemaal niet iets. En hoe speelt je gevoel een rol in dit alles. Is gevoel te meten en om te zetten in data. Is het niet een momentopname. Helemaal in het geval van de jonge kinderen. Best schokkend, om dat zo te zien. Helemaal als de camera letterlijk de slaapkamer mee ingaat.

Als De Nacht Maar Niet Valt laat zien wat we allemaal doen om depressies zo vroeg mogelijk te voorkomen. Slaan we daar niet in door, om maar data te verzamelen van mensen die we daardoor niet meer als mensen zien, maar als deel van de data. Schokkend om te zien!

Regie: Marc Schmidt
Cast: –
Speelduur: 84 minuten
Releasedatum: 28-9-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.