Alma Viva

recensie Alma Viva

Waardering: 2.5 uit 5.

De dramafilm Alma Viva gaat over Salomé, wiens oma plotseling overlijdt. Oma moet zo snel mogelijk worden begraven, want anders blijft haar geest ronddwalen in het dorp. Wat wij van Alma Viva vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Salomé is bij haar familie in Portugal, als haar oma plotseling overlijdt. Zij was haar steun en toeverlaat. Een begrafenis moet volgen, maar niet voordat iedereen er is. Dat een oom van haar er nog niet is, zorgt zowel bij familie als bij dorpsgenoten voor frustratie. De geest van haarborstel dwaalt namelijk nog rond, zolang ze niet begraven is.

Ons eindoordeel?

Jaja, daar is weer een film die zo veelbelovend is, maar mijn verwachting niet waarmaakt. Alma Viva is in beeld echt heel fraai, maar het verhaal zelf weet niet aan te overtuigen. Een verhaal dat herkenbaar is, maar zich niet onderscheidt.

Het dramatische in deze film kon mij nog bekoren, maar verliest zichzelf door het magisch realisme. Het voelde geforceerd, niet geloofwaardig en deed bovendien afbreuk aan het personage van Salomé. Het contrast was gewoon te groot, ook al zag je het wel aankomen. Een personage dat zo kwetsbaar is tijdens deze fase van haar leven, boet in aan compassie bij de kijker. De focus op Salomé en wat haar rol in de familie was, was juist een fraai element. Daar werd afbreuk aan gedaan. Het werkte ook niet mee dat het acteerwerk niet altijd overtuigend was. Voorlezerig soms, alsof het rechtstreeks van het script werd voorgelezen.

Genoeg gezeken nu, want de film was optisch gezien wel zeer fraai. Mooie composities, kleuren en contrasten zorgen voor een prettige kijkervaring. Dat alleen was helaas niet genoeg, want ook het einde kon je van te voren wel voorspellen. En hoewel het veel personages waren, hadden ze ieder wel weer ieder een eigen eigenaardigheid. Dat was wel interessant. Net een echte familie, zou je denken.

Alma Viva viel tegen. Het plot was veelbelovend, maar de uitvoering niet. Een herkenbaar verhaal over opgroeien, maar door het magisch realisme geforceerd en niet geloofwaardig. Jammer, want optisch gezien is de film wel fraai.

Regie: Christèle Alves Meira
Cast: Ana Padrão | Lua Michel | Jacqueline Corado | Ester Catalão
Speelduur: 88 minuten
Releasedatum: 20-4-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.