Alleen op de Wereld

recensie Alleen op de Wereld

De korte documentaire Alleen op de Wereld gaat over een belangrijke vraag, die iedereen zichzelf weleens stelt: ‘Wat is de kern van het leven?’. Wat wij van Alleen op de Wereld vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Wat is de kern van het leven? Een vraag die ieder persoon op aarde zich waarschijnlijk weleens afvraagt, of je nu gelovig bent of niet. Zo ook Kjeld, die binnenkort vader wordt en uit zoiets simpels als de natuur voldoening haalt. Anna zoekt dat dan weer in haar poëzie en muziek. Maar is de vraag over de kern van het leven eigenlijk wel te beantwoorden?

Ons eindoordeel?

Wij zijn beide helemaal niet gelovig. Verre van zelfs. Of ja, we geloven in onszelf. Soms. Niet altijd. Maar een vraag die wij onszelf wel eens stellen is wat het leven nu inhoudt. Waarom ben je hier en wat draag je bij aan de samenleving. Dat sluit een beetje aan op de documentaire Alleen op de Wereld.

De documentaire start erg sterk. Van de hectiek van de stad naar de rust van het platteland. Die hectiek van de stad zit ook in het hoofd van Anna, die vaak nadenkt over het leven, of over het leven wanneer dat voorbij is. Je zou er droevig van worden. Gelukkig begrijpen wij Anna, want dat gevoel hebben wij zelf dus ook wel eens. En gelukkig weet zij haar gevoel om te zetten in prachtige muziek. Nee, geen vrolijke muziek, maar jongens wat mooi. Wat een verschil dan met Kjeld, die juist heel anders in het leven staat. Nee, voor hem geen hectiek, maar de rust. Die rust geeft hem ook rust. Kjeld vinden wij wel wat saai, maar ieder zijn eigen ding natuurlijk.

De contrasten tussen de twee zijn dus overduidelijk. In de documentaire moet jij als kijker observeren. Ook zet de documentaire je zelf aan om na te denken over het leven. Wij zitten ergens tussen in denken wij. De rust is fijn, maar ook de hectiek is fijn. Soms ben je blij, soms ben je dat niet. Ja, dat is het leven denken wij dan, maar om daar nu zo vaak over na te denken. Nee, die tijd hebben wij wel gehad. Leef!

Alleen op de Wereld is een onderdeel van Teledoc Campus. Via dat medium kunnen jonge filmmakers en producenten ervaring opdoen.

Regie: Iris Grob
Cast: Kjeld | Anna
Speelduur: 23 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.