Ali & Ava

recensie Ali & Ava

De dramafilm Ali & Ava gaat over huisbaas Ali en lerares Ava. De twee krijgen een relatie, maar relaties uit het verleden blijven de twee achtervolgen. Wat wij van Ali & Ava vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Ali is een zeer vrolijke huisbaas, die altijd klaarstaat voor zijn huurders. Als hij een kind van een huurder ophaalt van school, biedt hij ook de Ierse lerares Ava een lift aan. Ze blijken een klik te hebben, mede door hun liefde voor muziek. De twee krijgen een relatie, maar relaties uit het verleden blijft de twee achtervolgen.

Ons eindoordeel?

Sinds het hoogst indrukwekkende meesterwerk The Selfish Giant krijg ik een tinteling in heel mijn lichaam als ik zie dat Clio Barnard een nieuwe film heeft gemaakt. Dat was al het geval bij Dark River – eerlijk is eerlijk, was goed, maar viel wat tegen – en nu ook weer bij Ali & Ava.

De stijl van Clio Barnard is weer duidelijk herkenbaar in deze film. Rauwheid ten top en amper een blauwe lucht te bespeuren in industriestad Bradford, de plaats waar dit alles zich afspeelt. Dat past ook wel bij de personages die er toe doen. Want hoewel Ava en Ali elkaar heel leuk vinden, hebben zo hun eigen problemen. Ook dat is herkenbaar bij Barnard, een protagonist op zoek naar geluk, maar die ook nog met onopgeloste problemen zit.

Het eerste deel van de film zit vol met energie. Niet alleen vanwege het verhaal, maar ook vanwege de geweldige en gevarieerde muziek, die als een rode draad door de film heen gaat. De muziek zelf is misschien ook wel een protagonist. Die briljante soundtrack – die briljant is door de beelden die je erbij ziet – alleen al is een reden om naar de bioscoop te sprinten. Die bass moet je niet horen, die moet je voelen!

Na het eerste deel gaat de film vervolgens over in een soort bedachtzaamheid en behoudendheid. De problemen komen meer aan het licht. Twee mooie en liefdevolle mensen, waar ik veel meer van had willen weten. De film had dan ook langer mogen duren van mij. De film is al voorbij voordat je het weet. De twee verdienen meer tijd samen op het doek, net als de wereld om hen een. Ow, en ergens vond ik de film wat sfeer betreft wel wat weghebben van Once.

Ali & Ava kent een energieke start, met een meer dan geweldige soundtrack. Daarna is er meer ruimte voor bedachtzaamheid en behoudendheid. Maar niet genoeg als je het mij vraagt, want ik had nog veel meer tijd willen doorbrengen met de twee. De film voelde wat dat betreft te kort aan.

Regie: Clio Barnard
Cast: Adeel Akhtar | Claire Rushbrook
Speelduur: 95 minuten
Releasedatum: 13-4-2022 (International FilmFestival Gorinchem) | 12-5-2022

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.