Air Conditioner

recensie Air Condinioner

De kunstzinnige dramafilm Air Conditioner gaat over vallende airconditioners in Luanda, de hoofdstad van Angolo. Matacedo krijgt de opdracht om voor het einde van de dag een airconditioner te plaatsen bij zijn baas. Wat wij van Air Conditioner vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

In Luanda, de hoofdstad van Angolo, vallen op de ene op de ander dag de airconditioners van gebouwen af. Doden vallen daar ook bij. Bewaker Matacedo moet bij zijn baas een nieuwe airconditioner plaatsen, die wel blijft hangen. Dit doet hij met hulp van anderen.

Ons eindoordeel?

Toch fijn dat we op het begin van Air Conditioner uitgelegd krijgen wat het woord nu precies inhoudt. Eerst het woord air, daarna conditioner en vervolgens airconditioner. Als ze de rest van de film dan ook kunnen uitleggen, dan zouden we heel blij zijn.

De film is namelijk erg experimenteel te noemen. Zo zien we niet pratende mensen, maar wel een ondertiteling. Dat zijn de gedachtes die rondvliegen. Deze diepzinnigheid gaat ons te ver, wat niet wegneemt dat we waardering hebben voor het getoonde lef.

Origineel is hij dan ook zeker te noemen. Alleen, moeten we de film nu wel of niet serieus nemen? Het speelt zich namelijk af in Luanda, waar jarenlang een burgeroorlog heeft gewoed. De stad krabbelt weer op en de arconditioners staan misschien wel metafoor voor iets heel anders. De angst voor weer een burgeroorlog, waarbij de airconditioners de burgers zijn. Dat er dan ook onschuldige dood gaan wordt gebagatelliseerd. Die doden zijn vaak de rijke stinkerds. Zouden die rijke stinkerds de vijand zijn? We gokken van wel. Overigens hebben we bijna op het einde ook wel moeten lachen. Bij een herdenkingsdienst nog wel. Ga zelf kijken zouden we zeggen, en kijk of jij je lach in kunt houden.

Air Conditioner is een gewaagde film waar veel lef in zit, maar voor ons toch echt te kunstzinnig is. Een film met een boodschap, dat is zeker, maar om dan airconditioners als metafoor voor burgerdoden te gebruiken gaat voor ons een stap te ver. Tenzij wij de film niet begrepen hebben, wat natuurlijk ook een mogelijkheid is.

Regie: Fradique
Cast: José Kiteculo | Filomena Manuel | David Caracol | Sacerdote | Tito Spyck
Speelduur: 72 minuten

Share

Een gedachte over “Air Conditioner

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.