Ademloos

recensie Ademloos

De documentaire Ademloos gaat over een Belgisch asbestbedrijf dat besluit de werkzaamheden naar India te verplaatsen, nadat in België blijkt dat asbest dodelijk kan zijn. Wat wij van Ademloos vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

We weten allemaal dat asbest niet goed voor de gezondheid is. Je kunt er zelfs dood aan gaan. Toch zijn er vandaag de dag nog steeds bedrijven die asbest produceren en op die manier dus de levens van mensen in gevaar brengt. Zo ook het Belgische bedrijf Eternit, een asbestproducerende fabriek. Daniel Lambo besluit deze documentaire te gaan maken na de dood van zijn vader, die bij Eternit werkte in Kepalle-op-den-Bos. Vele slachtoffers zijn inmiddels gevallen onder oud werknemers, maar Eternit heeft altijd blijven beweren dat het niet aan asbest ligt. In België is Eternit inmiddels een soort van teruggefloten, maar het blijkt dat ze in India gewoon vrolijk verder gaan.

Ons eindoordeel?

Ademloos hebben wij naar Ademloos gekeken. Het is echt niet te geloven dat een bedrijf zo met mensen omgaat. En niet alleen een bedrijf, nee ook de politiek. Want ben je een grote speler in de wereld, dan dekt de politiek je wel. Vies hoor, en dan hebben we het niet over het asbest.

En als je dan geen asbest meer mag produceren in België, dan vertrek je toch naar India. Echt niet te geloven. Het lijkt wel een sprookje, op iets wat niet waar kan zijn. Dus ze verbieden het in België om asbest te produceren omdat dat slecht is voor je gezondheid, en dan gaan ze doodleuk naar een ander land. Alsof het daar dan niet meer dodelijk is. Wel dus, alleen tikken ze je daar minder op de vingers. En om werknemers te vriend te houden, krijgen ze huizen en wegen. Van asbest! Koekoek. Mensen die niets hebben zeggen namelijk geen nee. Geen baan betekent geen eten. En geen eten betekent de dood. Zo een huis van asbest betekent ook de dood, maar later, dus accepteren ze het maar. Dat zien wij als stelen van de armen ten goede van jezelf.

Het jarenlang ontkennen dat asbest dodelijk is, is nog het meest schokkende. De oud directeur was daar een ster in, net als de bedrijfsarts. Uiteindelijk zijn ze overleden aan een ziekte die is veroorzaakt door asbest. Wat wil je nog meer als bewijs? In de documentaire zien ze dat als karma, iets wat wij wel begrijpen.

Ademloos is een schokkende documentaire over de dodelijke gevolgen van asbest. Jarenlange ontkenning van een wereldspeler is tot de dag van vandaag aan de orde. Pijnlijk voor de betrokkenen en pijnlijk dat de politiek het laat gebeuren. Laten we hopen dat deze documentaire wat losmaakt, want bij ons doet hij dat zeker.

Regie: Daniel Lambo
Cast: Daniel Lambo
Speelduur: 79 minuten

Share

3 gedachtes over “Ademloos

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.