A United Kingdom

recensie A United Kingdom

De romantische dramafilm A United Kingdom gaat over prins Seretse Khama van Botswana. Hij wordt verliefd op een blanke vrouw, waar hij vervolgens mee trouwt. Daar zijn ze in zijn land niet blij mee. Wat wij van A United Kingdom vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Prins Seretse Khama van Botswana (voorheen Bechuanaland) verblijft in het Verenigd Koninkrijk als hij verliefd wordt op de blanke Ruth. Ze willen trouwen, maar door tradities en de apartheid, is dat niet vanzelfsprekend. Een politieke rel ontstaat, waarbij Botswana, het Verenigd Koningkrijk en Zuid-Afrika zijn betrokken. Zal de liefde overwinnen?

Ons eindoordeel?

Wat een ontzettend mooi en waargebeurd verhaal dat verteld mag worden, maar – zo eerlijk moeten we ook zijn – wat een klote-uitvoering, en dus een slechte film. Dat wat we zien staat haast haaks op datgene wat gebeurt. Alles aan A United Kingdom is overgeproduceerd. Een film die overduidelijk voor het grotere publiek is bedoeld.

Kleding, acteerwerk, camerawerk, echt alles is te veel en vol met overdaad. Het moest, denken wij, allemaal perfect zijn voor de producer. Uuuh hallo, je hebt het over Botswana, waar armoede heerst en mensen vooral blij zijn met dat wat ze hebben (kunnen wij wat van leren). Dat tradities en rassenscheiding daarbij heel belangrijk zijn is goed in beeld gebracht, maar nogmaals, allemaal teveel aandacht voor perfectie.

En dat de twee uiteindelijk langere tijd ongewild elkaar niet kunnen zien, wordt te gemakkelijk afgedaan. Dan ineens zijn de nationale belangen belangrijker. Dat konden wij niet volgen. Ze krijgen tenslotte samen een kind. Je wilt je kind toch zien?

A United Kingdom vertelt een mooi en waargebeurd verhaal, maar is in onze ogen een overgeproduceerde film. Ze hebben teveel hun best gedaan om een tien te halen! Een onvoldoende is het resultaat. En de ook al overgeproduceerde standaard filmposter belooft ons toch echt een betere film!

Regie: Amma Asante
Cast: David Oyelowo | Rosamund Pike | Tom Felton
Speelduur:
111 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.