A Star is Born

recensie A Star is BornDe dramafilm A Star is Born gaat over Jackson en Ally. Beide zitten ze te wachten op een doorbraak. Die komt er voor Ally, wat voor Jackson een kleine teleurstelling is, helemaal nu ze samen een relatie hebben. Wat wij van A Star is Born vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Jackson is een country-ster die aan lager wal raakt. Als hij een nieuwe ster lijkt te ontdekken, Ally, raakt hij hopeloos verliefd. Zij heeft de hoop ook wel zo een beetje opgegeven. Jackson moedigt haar aan het toch weer te proberen. Als ze het dan toch lijkt te maken, begint hun relatie kleine scheurtjes te vertonen. Waarom? Omdat het Jackson is die in de schaduw komt te staan en hij vrienden is met meneer de fles.

Ons eindoordeel?

Als je het over één van de beste artiesten van de laatste paar jaar hebt, dan kun je haast niet om Lady Gaga heen. Je kunt van haar muziek vinden wat je wilt, maar er staat echt een artiest op het podium. In A Star is Born is dat niet anders. Alsof ze altijd al heeft geacteerd. Dat laatste deed ze misschien al wel, want ben maar eens artiest. Dan moet je altijd fans tevreden houden en soms iemand zijn die je misschien niet wilt zijn.

Dat ze iemand ander wilt zijn, is ook zeker het geval in A Star is Born. Je ziet Ally veranderen als artiest, maar niet als persoon. Ze had dromen. Dromen over een bekende zangeres zijn, maar misschien nog wel meer over de liefde. Samen gelukkig zijn en er voor elkaar zijn. Wat er ook gebeurt. De worsteling van haar is duidelijk zichtbaar. Door willen breken, maar tegelijkertijd wil ze er ook voor haar man Jackson zijn. Jackson – met een puike Bradley Cooper – worstelt tegelijkertijd ook. Enerzijds gunt hij haar het geluk, maar aan de andere kant glijdt hij zelf af. Pijnlijk om te zien. De liefde wint, hoe tragisch dat ook kan zijn.

De film, die nu voor de vierde keer is verfilmd, deed ons ook een beetje denken aan Walk the Line. Je weet wel, die film over Johnny Cash en June Carter. Veel overeenkomsten qua verhaal en muziek. De muziek die je in de film ziet is ook allemaal live gespeeld. Dat was een voorwaarde van Lady Gaga om haar medewerking te verlenen aan de film. Zowel zij als Bradley zingen dus alles live in. Dat heeft ook echt een meerwaarde. Dit komt de geloofwaardigheid namelijk ten goede. Die muziek is overigens erg fijn om te horen. En Lady Gaga kan dus acteren, maar Bradley kan ook zingen. De heerlijke soundtrack staat bij ons ieder geval op repeat. Dat hij een beetje zoet is maakt niets uit. Ranja vinden wij tenslotte soms ook best lekker.

Over het algemeen vonden we de film wel net iets te lang. Het begin was pakkend en neemt je mee. Het tussenstuk was echter te langdradig en misschien wel teveel van hetzelfde. Gelukkig pakt de film aan het einde van de film de draad weer op, met een kippenvelmoment als resultaat.

A Star is Born gaat over bekend willen zijn en de consequenties die daarbij komen kijken. Zoals Ally op een gegeven moment al zegt tegen Jackson: ‘Hoe ga je om met mensen die je niet als een normaal persoon zien?’. Ieder op zijn eigen manier. Dat blijkt maar weer.

Regie: Bradley Cooper
Cast: Bradley Cooper | Lady Gaga | Andrew Dice Clay | Dave Chappelle
Speelduur: 136 minuten

Share