22 July

recensie 22 July

De waargebeurde dramafilm 22 July gaat over de aanslagen die in 2011 plaatsvonden in Noorwegen. We zien de aanslagen zelf en de verwerking daarvan door de ogen van drie verschillende personen. Wat wij van 22 July vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Op 22 juli 2011 vonden er twee verschrikkelijke aanslagen plaats in Oslo, die beide zijn gepleegd door dezelfde man: Anders Behring Breivik. Hoewel iedereen dacht dat de aanslag op het regeringsgebouw de echte aanslag was, was dat slechts een afleidingsmanoeuvre. Op het eiland Utøya schoot hij namelijk 69 mensen dood. In deze film volgen we drie personen, die ieder op hun eigen manier de aanslagen hebben beleefd en hoe zij daarmee omgaan.

Ons eindoordeel?

Aangrijpend is 22 July, dat sowieso, maar beduidend minder dan het veel meer beklemmende Utøya 22. Juli. Duidelijk ook gemaakt voor het grotere publiek, want Engelstalig. Waarom dan jongens? De aanslag vond toch plaats in Noorwegen. Dat je dan voor een Engelstalige film kiest – wel door Noren gespeeld – klopt voor ons niet. Laat ze dan ook gewoon Noors praten. Ondertitelen gebeurt toch al, dus dan kunnen ze het Noors ook wel ondertitelen. Toegankelijker wordt de film daardoor in ieder geval wel, maar in onze ogen wint de commercie het dan, terwijl de verschrikkelijke aanslag leidend zou moeten zijn in de film.

Inhoudelijk dan. De film duurt voor onze beleving te lang. Bijna 2,5 uur is best wel een zit. De meerwaarde zit hem in de kracht van de slachtoffers. Of het nu de direct betrokkenen zijn of andere, ze pakken allemaal hun leven op. Dat dat lastig is, is logisch, maar ze doen het wel. Soms vallen ze weer, maar ze vinden allemaal de kracht om door te gaan. Mooi en herkenbaar. Ook Breivik wordt in onze ogen goed neergezet en krachtig gespeeld. Wat een … is dat zeg! Brrr, we krijgen de kriebels van zo iemand.

22 July is aangrijpend, maar met zijn bijna 2,5 uur een te lange zit. Ook het Engelstalige vonden wij minder geslaagd. En wat een hoop moedige mensen hebben wij gezien. Hulde daarvoor!

Regie: Paul Greengrass
Cast: Anders Danielsen Lie | Thorbjørn Harr | Jonas Strand Gravli
Speelduur: 143 minuten

Share