2001: A Space Odyssey

recensie 2001: A Space Odyssey

De sciencefiction 2001: A Space Odyssey gaat over twee mannen die op een ruimtereis gaan richting Jupiter, onder begeleiding van supercomputer HAL-9000. Dit alles omdat een monoliet signalen naar de planeet zendt. Wat wij van 2001: A Space Odyssey vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Een groep apen ontdekt op aarde, nog voordat er mensen waren, een soort lange zwarte steen: een monoliet. De monoliet heeft bepaalde krachten, zo lijkt. Vier miljoen later is de monoliet er nog steeds, maar dan op de maan. Die monoliet stuurt signalen naar Jupiter. Het zijn commandant Bowman en astronaut Poole die op een speciale missie vertrekken richting Jupiter, om op ontdekking te gaan. Dat doen ze in het ruimteschip Discovery, dat over een super geavanceerd computersysteem beschikt: HAL-9000.

Ons eindoordeel?

Serieus, de eerste 25 minuten vindt er geen conversatie plaats in 2001: A Space Odyssey. Storend? Totaal niet, want het is juist heel uitdagend, net als de rest van de film. Dat start al bij het begin, waar je alleen maar een zwart scherm ziet met de onmiskenbaar herkenbare muziek. Veel conversatieloze momenten zijn er, waarbij je als kijker alleen maar kunt observeren. Ook conclusies trekken, want, zo blijkt, conversaties zijn niet nodig om verbanden te leggen.

Deze regelrechte filmklassieker stamt uit 1968, speelt zich af in 2001 (je verwacht het niet) en inmiddels zijn we weer bijna twee decennia verder. Nou, je merkt er niets van dat de film uit 1968 komt. Tijdloos tot en met en je ziet waar veel anedere ruimtefilms hun inspiratie vandaan hebben gehaald. 2001: A Space Odyssey was gewoon ontzettend vooruitstrevend. Nogmaals, de film komt uit 1968, maar de technische snufjes vliegen je om de oren. Hoe hebben ze bijvoorbeeld al die scènes in het ruimteschip gefilmd waarbij ze met de zwaartekracht wordt gespeeld? We hebben geen idee (na het te hebben opgezocht wel: kijktip!). En wat te denken van beeldbellen, tablets en andere goed voorspelde snufjes. Daarnaast kun je wel stellen dat elke minuut dat je verder komt in het verhaal, de film ook steeds spannender wordt.

Filmisch ook zeer fraai. Veel fisheye momenten en de felle kleuren zijn visueel prachtig. Dat doet wat met de beleving en versterkt de mindfucks die om de oren blijven vliegen. En dat alles door een zwarte plakaat, of zoiets: de monoliet dus. En dan dat einde, bijzonder en zonder uitleg misschien ook niet te begrijpen (net als heel de film).

2001: A Space Odyssey is een klassieker van jewelste die zijn tijd ver vooruit was, en nog tijdloos is. Kijk de film zelf zouden we zeggen en je ziet waar vele andere ruimtefilms hun inspiratie vandaan hebben gehaald. Amen.

Regie: Stanley Kubrick
Cast: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester
Speelduur: 141

Share

2 gedachtes over “2001: A Space Odyssey

  1. Dit is er eentje die ik echt nog een kans moet geven. Deze heb ik heel lang geleden op video geprobeerd te kijken en heb toen heel veel doorgespoeld omdat ik het zo saai vond. Ben benieuwd of ik inmiddels gegroeid ben en het nu wel kan waarderen 🙂

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.