11 Friese Fonteinen

recensie 11 Friese Fonteinen

De documentaire 11 Friese Fonteinen gaat over 11 fonteinen die in elf Friese steden komen. Dit ter eren van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Maar wat als de bevolking helemaal niet zit te wachten op deze kunst? Wat wij van 11 Friese Fonteinen vinden, lees je in onze uit ongeveer 175 woorden bestaande B-recensie.

Het verhaal

11 fonteinen van 11 internationale topkunstenaard in 11 Friese steden. Dit omdat Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 is. Anne Tilroe is degene die het project trekt en de Friese bevolking warm moet maken. Maar wat als die bevolking helemaal niet warm te krijgen is?

Ons eindoordeel?

Nog voordat 11 Friese Fonteinen in de bioscopen verscheen, was er al genoeg ophef. Want hoe kan Europa in godsnaam subsidie verlenen aan elf lelijke fonteinen? Kunst is smaak. Dat horen we vaker, ook in deze documentaire. Daarnaast is kunst vaak van de kunstenaars, bedoeld voor het volk. Niet andersom. Daar zijn wij het ook wel mee eens. Dat je het vervolgens niet mooi vindt snappen we ook. Ook heel herkenbaar, al die inloopavonden. Dat hebben wij ook met ons werk. Hoewel het je werk is, trek je het je soms toch heel persoonlijk aan. Heel menselijk en hoort bij de baan. Winnaars en verliezers dus. Dat zal nooit veranderen. Maar laten we eerlijk zijn, de slechte reclame voor 11 Friese Fonteinen is ook reclame! En dat was het doel. Toch? Mensen trekken!

Regie: Roel van Dalen
Cast: Anna Tilroe | Jan Jaap van der Wal
Speelduur: 85 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.