100UP

recensie 100UP

De documentaire 100UP gaat over enkele 100-plussers die nog alles uit hun leven halen wat er uit te halen valt. Morgen kan het tenslotte over zijn en het verleden is toch al onveranderbaar. Wat wij van 100UP vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Regisseuse Heddy Honigmann ontmoet verschillende 100 plussers. Die personen blijven niet in het verleden hangen, maar blijven vooruit kijken, ondanks de verliezen die ze al hebben geleden. Ze stellen zelfs doelen, waarbij tijd hun grootste vijand blijft. Het kan tenslotte zomaar voorbij zijn.

Ons eindoordeel?

Als ik zo vitaal kan zijn als alle personen in 100UP, dan teken ik daarvoor. Een optimistische feelgood documentaire over hoe mooi het leven nog kan zijn, ook al heb en ken je inmiddels je beperkingen. Dat zou je eigenlijk op iedere leeftijd moeten toepassen. De vraag is sowieso of het een beperking is, want iets niet meer kunnen betekent niet dat het een beperking is. En wat een dankbaarheid! Leef, alsof het je laatste dag is – waarschijnlijk zing je deze zin nu mee.

Naast pijn en verdriet is er vooral optimisme te zien. Want waarom zou je naar het lange en ook pijnlijke verleden kijken als je nog een toekomst voor je hebt. Morgen kan het tenslotte over zijn. Mijn lieve oma was daar het levende bewijs van. Zo fris als een hoentje je 98e verjaardag vieren en twee weken later dood zijn. Als ik dan mag kiezen, dan ook maar zo. Geen lange lijdensweg. Overigens kon ik niet echt een plot vinden in de documentaire. Ik wist niet waar het naartoe ging. Nu weten 100-plussers dat ook niet, dat was dan wel weer passend.

100UP is een optimistische documentaire over 100-plussers. Een feelgood die je doet beseffen dat je ook op jongere leeftijd wat meer mag proberen te leven. Lieve oude en nog steeds ambitieuze oude mensen, daar kun je toch weinig op tegen hebben?

Regie: Heddy Honigmann
Cast: –
Speelduur: 93 minuten
Releasedatum:
28-5-2021 (VOD via Picl) | 10-6-2021 (bioscoop)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.