Zweetfilms

Million-Dollar-Baby-Ik ben een sportfan. Niet alleen kijken naar sport op tv, maar nog veel liever sport ik zelf. Tot ongeveer mijn twintigste heb ik gevoetbald en vanaf mijn 7e tennis ik al. Heel af en toe hardloop ik nog, maar sinds een jaar of twee-en-een-half is daar ook nog eens wielrennen bij gekomen.

Stoempen

Van dat laatste kan ik de laatste tijd geen genoeg krijgen. Stoempen op die fiets en maar gaan. In de heuvels of op het vlakke, het maakt mij niets uit. Zolang ik maar op die fiets kan zitten en nergens over hoef na te denken. Je vergeet namelijk alles als je op een fiets zit. Geen tijd om aan dagelijkse beslommeringen te denken. Ik daag mijzelf dan ook steeds maar uit om harder te gaan. Nog meer tot het gaatje gaan en mijn uiterste opzoeken. Op deze manier krijg ik een hoop energie, zodat ik er weer een werkweek tegenaan kan.

Maar welke films/documentaires over sport vind ik eigenlijk goed?

Wielrennen

De vrouwelijke protagonist heeft Il Lombardia al voor mijn neus weg gekaapt. Een documentaire over de Ronde van Lombardije (wielrennen). Jammer, maar helaas! Op het moment dat ik deze post aan het schrijven ben, is de Ronde van Lombardije zelfs bezig met de finale (edit: Daniel Martin heeft gewonnen). Aan de rechterkant van mijn beeldscherm zit ik dan ook te typen en links kijk ik de wedstrijd. Heerlijk, zo op een zondagmiddag. Overigens zijn ook de wielrendocumentaires Nieuwe helden en De tour van Bauke het bekijken waard.

Een leuke film over wielrennen vind ik Le Vélo de Ghislain Lambert. De film speelt zich af in de jaren ’70, nog voor alle dopingperrikelen (althans dat dachten we). Een amateurwielrenner doet alles wat hij kan om hogerop te raken. Als hij merkt dat iedereen om hem heen vals speelt (lees: doping gebruikt), gaat hij zelf ook aan de doping. Resultaat is dat hij harder gaat fietsen. Maar redt hij het ook tot de top? Een leuke en humoristische film.

Boksen/worstelen

Million dollar baby gaat over een vrouwelijke bokster Maggie (vertolkt door Hillary Swank). Een mooie film die niet alleen over boksen gaat, maar ook over het leven daar omheen. Maggie heeft het namelijk niet gemakkelijk en boksen is haar uitlaatklep. Samen met haar trainer Frnak (good old Clint Eastwood) gaan ze trainen. Uiteindelijk eindigt ze in de ring en gaat ze de wedstrijd van haar leven boksen tegen onze eigen Lucia Rijker.

The Wrestler (Micky Rourke) is niet echt een boksfilm, maar een worstelfilm. Dat had je vast niet geraden gezien de titel van de film. Deze film geeft wel een mooi zicht in het worstelwereldje. Worstelen om te overleven, dat is waar deze film over gaat.

Voetballlen

Johan primero vervolgens, gaat over een Spanjaard – een Catalaan om precies te zijn – die is vernoemd naar de grootste held van zijn vader (en ook van hem) die bij FC Barcelona heeft gevoetbald. Nee, niet Johan Cruijff, maar Johan Neeskens. Johan rijdt op wedstrijddagen van FC Barcelona in zijn 2CV rondjes om het stadion, omdat dit volgens hem geluk brengt. Niet één of twee rondjes, maar 50 rondjes. Op een dag ontmoet hij een mooie vrouw die autoruiten wast. Zijn leven verandert op dat moment, net als de resultaten van FC Barcelona. Als dat maar goed gaat.

Ik hou van deze film, vanwege de manier van filmen en de humor. Maar ook vanwege de herkenbare vaste patronen van Johan. Ik heb daar zelf ook soms last van en denk dat het niet goed gaat als ik een ander patroon volg. Daar moet ik toch maar eens van afwijken denk ik.

Statistieken

Dat statistieken steeds belangrijker worden in de sport bewijst de film Moneyball. Een waargebeurd verhaal over honkballen, en dan vooral over de statistieken. Hoe kunnen statistieken bijdragen aan het maken van de juiste keuzes. Je hoort in Nederland steeds vaker dat sportclubs meer op de statistieken gaan letten. Ik heb deze film echter nog steeds niet gezien en hoor er alleen maar goede verhalen over. Die film ga ik dan ook snel eens kijken.

Er zijn nog zoveel films over sport. De meeste Amerikaanse films heb ik gelaten voor wat ze zijn. Daar kun je echt 312.226 posts over schrijven. Laat ik dat maar niet doen, want dan krijg ik denk ik last van kramp in mijn vingers en ook nog eens vierkante ogen. Andere leuke en/of mooie sportfilms mogen jullie uiteraard achterlaten in de reacties.

Geschreven door de mannelijke protagonist

 

Share

5 gedachtes over “Zweetfilms

  1. Als “gepensioneerde” sporter (lees: geen zin, geen tijd 🙂 ) wil ik aan bovenstaande lijst mijn must see films nog toevoegen: The Fighter (Christian Bale/Mark Wahlberg). Looking for Eric (met Éric Cantona) en een top documentaire: Senna.
    De vrouwelijke protagonist

  2. De dopingscène in Le Vélo de Ghislain Lambert is ijzersterk. Laat dat maar aan Benoît Poelvoorde over. Boksen vind ik een nare sport, maar daar zijn naast Raging Bull nog meer ijzersterke films over gemaakt zoals de klassiekers Body And Soul (Robert Rossen, 1947), The Harder They Fall (Mark Robson, 1956) en – mijn favoriet – The Set-Up (Robert Wise, 1949). Voor een grappige bokswedstrijd moet je zijn bij City Lights (1931) van en met Charlie Chaplin.

  3. Hoe kon ik nou Raging Bull vergeten?? Gelukkig zijn er oplettende lezers 🙂
    En Gert…jij bent een wandelende (in dit geval boksende) filmencyclopedie.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.