We leven nu bij het maken van films in een kleuren tijdperk. In het verleden zijn echter veel zwart-wit films gemaakt, waarvan ik het bestaan nog niet eens ken. Maar ook de laatste paar decennia komt er heel af en toe toch nog een zwart-wit film voorbij die mij kan bekoren. Welke films dat zijn? Dat lees je hieronder.
Schindler’s List
Laten we beginnen met misschien wel de bekendste zwart-wit film van de laatste 25 jaar: Schindler’s list. Een film die zich afspeelt in de tweede wereldoorlog en gaat over Oscar Schindler. Oscar is een Duister die in Polen een fabriek heeft. Nadat hij erachter komt dat velen Joden worden vergast, probeert hij door slimme trucs deze Joden uit de handen van de Duitsers te houden. Het schijnt dat hij 1.100 Joden heeft gered van de gaskamer. Het mooie aan deze zwart-wit film is dat er op (volgens mij) twee momenten in de film wel kleur voorkomt. De eerste keer zien we een meisje met een rood jasje nog vrolijk rondhuppelen. De volgende keer dat we het meisje en haar rode jasje weer terugzien, is wanneer zij op een kar is gegooid tussen allemaal andere lijken. Ook dood, wel te verstaan. Enig minpuntje aan deze film vind ik de gesproken Engelse taal. Ik vind dat Duits, en misschien ook Pools, meer op zijn plaats was geweest.
Rellen
Een iets andere film is de Franse film La haine uit 1995. Een film die gaat over rellen die uitbreken in Parijs nadat de Franse politie een jongen zo erg toetakelt, dat deze jongen zwaargewond in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Vincent Cassel (Black swan, Irréversible, Ocean’s twelve en Ocean’s thirteen) neemt één van de hoofdrollen op zich. Een bikkelharde film die gaat over wraak en het moeilijke leven in de banlieues van Parijs. Omdat de film geheel in zwart-wit is opgenomen, geeft dat de film een extra grauw laagje, passend bij het verhaal.
Frances Ha
Over deze fijne film heb ik eerder al geschreven in een kettingreactie. Nog een keer het verhaal vertellen lijkt mij dan ook niet nodig. Wel wil ik nog aandacht besteden aan het aspect zwart-wit. Door de film op deze manier op deze manier te filmen, had ik het idee dat de film zich in de jaren ’70 of ’80 afspeelde. Dat was echter niet het geval, want het waren gewoon de jaren ’00 waar het zich in afspeelde. Daarmee probeer ik eigenlijk te zeggen dat het daardoor voor mij een tijdloze film is, die je over 30 jaar nog steeds kunt kijken. Het onderwerp – overleven met weinig middelen – zal dan denk ik nog steeds actueel zijn.
Nors en eigenwijs
Ken je die mop van die oude norse en eigenwijze man die dacht dat hij via zijn email een miljoen had gewonnen? Nee? Ga dan de film Nebraska kijken. Het verhaal van een man die dus echt dacht gewonnen te hebben en deze prijs wil gaan incasseren: lopend en 1.000 kilometer van huis. Zijn zoon wil hem er van overtuigen dat het nep is, maar pa is eigenwijs en luistert niet. Zijn vrouw is ondertussen helemaal klaar met haar man. Ga deze vermakelijke en tikkeltje donkere film van Alexander Payne kijken en laat je verrassen. Deze zwart-wit film staat erg in het teken van contrasten. Donkere kleuren (omgezet naar zwart) springen van het doek, daar waar de lichte kleuren (omgezet naar wit) veel op elkaar lijken.
Foutje, bedankt…
De laatste film die ik wil vermelden is The Shawshank redemption. Nu hoor ik jullie al denken dat die film toch in kleur is uitgebracht! Inderdaad dat is zo. Ik heb deze film een jaar of tien geleden echter wel in zwart-wit zitten kijken. Samen met een vriend heb ik de dvd aangezet en we waren allebei dan ook verbaasd om te zien dat hij zwart-wit was. We hadden hem namelijk al gezien in kleur. Toen de film was afgelopen en we de dvd-speler wilde ontkoppelen, kwamen wij erachter dat de scartkabel niet goed zat. Foutje, bedankt… Feit blijft dat de film ook in zwart-wit nog steeds erg goed was. Ik denk dat veel films nog steeds in zwart-wit kunnen worden uitgebracht. Het is daarbij denk ik wel van belang dat het verhaal wel heel sterk moet zijn.
Wat zijn eigenlijk jullie favoriete zwart-wit films? Ik ben benieuwd.
Geschreven door de mannelijke protagonist
Films waar ik meteen aan moest denken zijn Wolf! en The Artist.