Xavier Dolan, de man die alles kan!

films Xavier Dolan

Sommige mensen lijken alles te kunnen. Xavier Dolan is zo iemand voor ons. Als het gaat om regisseren en acteren in dit geval. Komt er tegenwoordig een film uit van óf met hem uit, dan willen we die zien. Zijn oudere werk zijn wij inmiddels ook aan het terugkijken. Waarom wij zo enthousiast zijn?

Xavier Dolan de acteur

Wij waren er laat bij, want de eerste keer dat we Xavier op het witte doek zagen, was in Tom à la Ferme (2013). Toen had hij sinds 1994 al in een aantal series meegespeeld, een paar korte films, maar ook in andere films. Hij speelt met name in zijn eigen films de hoofdrol. In ieder geval aan het begin van zijn regie carrière (2009) tot en met Tom à la Ferme. Films die wij hebben gezien waar hij acteert zijn echter wel beperkt. Naast Tom à la Ferme hebben we hem alleen gezien in J’ai Tué ma Mère.

In J’ai Tué ma Mère, zijn regiedebuut als het gaat om een langspeelfilm, speelt hij een jongen die niet de beste relatie heeft met zijn moeder. Rauw en op de emotie. Heerlijk is dat. Het is ook niet braaf te noemen, want Dolan kleurt graag buiten de lijntjes, ook als acteur. In Tom à la Ferme bevestigt hij dat eigenlijk alleen maar. Altijd die strijd met een ander personage. In zijn laatste twee geregisseerde  films – Mommy en Juste la Fin du Monde – acteert hij niet meer zelf.

In overige films hebben we hem nog niet gezien, maar Les Amours Imaginaires en Laurence Anyways (beide ook door hem geregisseerd) staan hoog op de lijst. Ook het nog dit jaar te verschijnen Boy Erased (4 oktober) staat op de lijst. In die film heeft hij een rol naast wat grotere sterren (o.a. Lucas Hedges, Nicole Kidman en Russell Crowe), wat Dolan tot voor kort nog niet heeft gedaan.

Xavier Dolan de regisseur

Maar Xavier Dolan is dus niet alleen een acteur. Nee, hij is meer dan dat. Veel meer. Als acteur vinden wij hem goed, zo niet formidabel, maar als regisseur misschien nog wel beter. Een verhalenverteller zonder suiker toe te voegen. Ook zonder dat er vaak een plot in de film zit. Verhalen die je voelt, ervaart en die je wel moeten liggen. Ze komen dicht bij de realiteit. Geen opsmuk en in de manier van filmen maakt hij vaak gebruik van centralisatie. De personages staan centraal. Zij bepalen grotendeels het verhaal. De set is bijzaak, al zie je dat ook daar vaak aandacht aan is besteed.

Naast de eerder genoemde Tom à la Ferme en J’ai Tué ma Mère hebben we ook Mommy en Juste la Fin du Monde van hem gezien. Van zijn langspeelfilms hebben we er dus vier gezien. Alle vier raak, waarvan wij Mommy zelfs een meesterwerk vinden.

Benieuwd wat zijn nieuwste film gaat brengen: The Death and Life of John F. Donovan. Een datum is nog niet bekend, maar op Instagram heeft hij al wel door laten sluimeren dat hij nog niet tevreden is met datgene wat hij heeft opgenomen. En wie weet gaat hij Terrence Malick wel achterna, want grote ster Jessica Chastain heeft de film niet gehaald. Die rol had volgens hem geen toegevoegde waarde.

Overigens is Dolan naast acteur en regisseur ook nog producer, scenarioschrijver, editor en kostuumdesigner. Dan ben je dus echt wel een duizendpoot!

Anne Dorval en homoseksualiteit

Als je films van Xavier Dolan hebt gezien zijn er twee leidraden te ontdekken. De eerste is de actrice Anne Dorval. Zij speelt in vier films die Dolan tot nu toe heeft geregisseerd. Daarnaast speelt in iedere film van hem homoseksualiteit wel een rol. Dolan, die zelf ook van mannen houdt, vindt het belangrijk om een verhaal te vertellen. Homoseksualiteit speelt daarbij, gezien zijn eigen geaardheid, dan ook een grote rol. We zien nog steeds te vaak dat iemand niet kan zijn wie hij wil zijn. Zolang dat niet het geval is, zal Dolan zich in blijven zetten voor gelijkheid.

Nog meer Xavier Dolan fans in Nederland?

Share