Winnaars IFFR 2018 bekend!

winnaars IFFR 2018

Dat moment dat het IFFR weer bijna voorbij is komt altijd. Helaas. Vrijdagavond is daar al een voorbode voor, want dan worden traditioneel de winnaars van de verschillende prijzen bekend gemaakt. Wie wint de Hivos Tiger Competition en wie gaat ervan door met de publieksprijs? Of met één van al die andere prijzen?

Hivos Tiger Competition

Deze prijs is de belangrijkste prijs van het IFFR. In ieder geval de prijs die het meeste oplevert, want € 40,000,- is niet niks. Achts films die hun wereldpremière op het IFFR hadden en waarvan er één met de eer gaat strijken. Acht jonge filmmakers ook. De genomineerde films waren Djon Áfrika, I Have a Date With Spring, Nervous Translation, Piercing, Possessed, The Reports on Sarah and Saleem, Sultry en The Widowed Witch.

De winnaar van de € 40,000,- is uiteindelijk The Widowed Witch (Cai Chengjie) geworden. Of het terecht is weten we niet, want wij hebben alleen Piercing gezien. dat was overigens geen pareltje. Wel om te zien, maar qua verhaal niet. The Special Jury Award ging naar The Reports on Sarah and Saleem (Rami Alayan).

IFFR Publieksprijs

Voor het publiek is de publieksprijs de belangrijkste prijs. Een prijs die € 10,000,- oplevert en waarvoor elke film in aanmerking komt. Ga je naar een film op het festival dan krijg je ook altijd een scheurkaart. Het idee is dan heel simpel, want je kunt 1, 2, 3, 4 of 5 scheuren. 1 is gewoon slecht en 5 is top. Uiteindelijk wordt het gemiddelde van al die scheurkaarten genomen en de film met het hoogste gemiddelde wint de publieksprijs. In dit geval was dat The Guilty van de Deen Gustav Möller. Net daarachter eindigde The Insult op plek, weer op de voet gevolgd door Marquis de Wavrin.

De overige prijzen

Uiteraard zijn er meerdere prijzen te verdienen. Die prijzen hebben wij hieronder opgesomd. Welke films in competitie waren, per prijs, vind je onder deze link.

  • Bright Future Award: Azougue Nazaré (Tiago Melo)
  • VPRO Big Screen Award: Nina (Olga Chajdas)
  • Hubert Bals Fund Audience Award: The Reports on Sarah and Saleem (Muayad Alayan)
  • IFFR Youth Jury Award: The Guilty (Gustav Möller)
  • FIPRESCI Award: Balekempa (Ere Gowda)
  • NETPAC Award: Nervous Translation (Shireen Seno)
  • KNF Award: Zama (Lucrecia Martel)
  • Voices Short Audiance Award: Joy in People (Oscar Hudson)
  • Found Footage Award: Newsreel 63 (Nika Autor)

Vele films zijn (al vooraf maar ook naar aanleiding van het IFFR) inmiddels aangekocht door filmdistributeurs en zullen later in het jaar nog in de bioscoop verschijnen. Andere films moeten het geluk hebben dat ze nog worden opgepikt. dit zijn in ieder geval de winnaars van IFFR 2018.

Share

Een gedachte over “Winnaars IFFR 2018 bekend!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.