Winnaars Filmfestival van Venetië bekend!

Winnaars Filmfestival van VenetiëHet is zover, de winnaars van het filmfestival van Venetië zijn bekend. Winnaars die, als je Twitter een beetje in de gaten hield, ook wel een beetje te voorspellen waren. Benieuwd wie de Gouden Leeuw – de prijs voor beste film, en andere prijzen mee naar huis nam?

Gouden Leeuw – beste film

De belangrijkste prijs dus op het festival. Maar wie won hem? Tromgeroffel….. Roma van Alfonso Cuarón. Niet heel erg verrassend dus. Misschien wel een beetje controversieel, want het is een Netflix-film. Sommige mensen vinden dat niet kunnen, want een film moet altijd eerst in een filmhuis te zien zijn volgens hen. Raar, vinden wij, want we leven niet meer in de jaren ’90, toen er nog geen VOD-diensten bestonden. Toch zal Roma beperkt in de bioscopen verschijnen en uiteindelijk op 14 december op Netflix komen. Wij kunnen niet wachten.

Overige winnaars

Ja er zijn nog veel meer prijzen verdeeld. The Grand Jury Prize bijvoorbeeld, ook wel bekend als de Zilveren Leeuw. Die eer was voor Yorgos Lanthimos met zijn The Favourite (3 januari 2019 in de bioscoop). En daar hield het niet op voor de film, want Olivia Colman won voor haar rol in die film de prijs voor beste actrice. De Coppa Volpi is dat. Wat een prachtige naam voor een prijs.

Als er een beste actrice is, dan natuurlijk ook een beste acteur. Ook een Coppa Volpi. Dat was Willem Dafoe voor zijn rol als Vincent van Gogh in At Eternity’s Gate (4 februari 2019 in de bioscoop). Saillant detail: Dafoe is 63, terwijl van Gogh 37 was toen hij stierf. Dan moet Dafoe wel heeeeél goed zijn geweest.

De beste regisseur werd Jacques Audiard – die kun je kennen van Dheepan, voor The Sisters Brothers. Die gaat te zien zijn op het PAC-Festival van 30 september en in de bioscopen op 18 oktober. Daar gaan wij ook weer naartoe gaan, dus de recensie volgt snel. De gebroeders Coen wonnen ook iets, de prijs voor beste screenplay voor The Ballad of Buster Scruggs (vanaf 16 november op Netflix). Laat dat maar aan hen over.

Er is ook nog een speciale jury prijs. Die kreeg de film The Nightingale (vanaf 31 januari 2019 in de bioscoop). Tot slot nog de Marcello Mastroianni prijs voor beste jonge acteur of actrice. Die kreeg Baykali Ganambarr voor zijn rol in, wederom, The Nightingale.

Nog meer winnaars

Maar er zijn nog meer winnaars op het Filmfestival van Venetië. Zoveel dat we ze hier niet allemaal kunnen benoemen. Wil je weten welke? Neem dan hier een kijkje.

Share

Een gedachte over “Winnaars Filmfestival van Venetië bekend!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.