Cannes 2018: de winnaars (en verliezers)!

Shoplifters Cannes

Wij vinden het leuk om de winnaars van Cannes ieder jaar met jullie te delen. In de eerste plaats omdat er heel veel films die op het filmfestival van Cannes draaien ook in de Nederlandse bioscopen verschijnen, maar ook omdat wij vinden dat de meest interessante films daar toch wel te zien zijn. Als wij kijken naar onze persoonlijke favorieten, dan zijn dat veelal films die ook op Cannes hebben gedraaid. Benieuwd naar de winnaars, en daarmee automatisch ook de verliezers van 2018?

De Gouden Palm (Palme d’Or)

Een lange lijst met 18 kanshebbers hadden wij al met jullie gedeeld. Maar nu is natuurlijk de vraag wie er gewonnen heeft.

Ja hoor, er is een winnaar van de Gouden Palm. Een winnaar die wij al op ons lijstje hadden staan: Shoplifters van Kore-Eda. Een familiedrama pur sang, dus dat past precies in ons straatje.

Overige winnaars

De Grand Prix ging vervolgens naar Spike Lee’s waargebeurde BlacKkKlansman. Capharnaüm van Nadine Labaki kreeg vervolgens van de jury de prijs voor beste film. Verrassend? Niet echt, want de jury neemt vaak een andere keuze dan verwacht.

Beste acteur was Marcello Fonte voor zijn rol in Dogman en de beste actrice was Samal Yeslyamova in Akya.

Pawel Pawlikowski bleef ook niet met lege handen staan, want voor zijn Cold War kreeg hij de prijs voor beste regisseur. Ook Alice Rohrwacher kwam niet voor niets, want haar film Lazzaro Felice kreeg de prijs voor beste scenario. Maar die prijs kreeg de Iraniër Jafar Panahi ook voor zijn 3 Faces (Se Rokh). Een gedeelde prijs dus.

We sluiten af met een speciale Gouden Palm voor good old Jean-Luc Godard. Hij kreeg die prijs voor Le Livre d’Imagin.

Un Certain Regard

Un Certain Regard is een ook niet onbelangrijke categorie op Cannes. In die categorie werd de beste film Border, van Ali Abbasi. De beste performance was voor Victor Polster, die naar het schijnt dus de sterren van de hemel speelde in het Belgische Girl. De beste screenplay kwam op naam van Meryem Benm’barek voor de film Sofia. Tot slot werd Sergei Loznitsa als de beste regisseur bekroond voor de film Donbass.

Ook nog benieuwd naar de overige prijzen die op Cannes werden verdeeld? Die vind je hier!

Share