Cannes 2017: de winnaars (en verliezers)!

The Square Ruben Östlund Cannes

Het meest interessante filmfestival van het jaar is weer voorbij: het filmfestival van Cannes. De winnaars vieren een feestje en de verliezers zijn hun wonden aan het likken. Maar wie zijn er eigenlijk in de prijzen gevallen dit jaar? Vorige week maakten wij al de jury en de in competitie zijnde films bekend. Vandaag dus de winnaars van al die prestigieuze prijzen. Zit je er klaar voor?

De Gouden Palm (Palme d’Or)

De Gouden Palm (de prijs voor de beste film in competitie) is dit jaar gegaan naar The Square van Ruben Östlund. Een paar jaar geleden gooide hij al hoge ogen met Turist, maar deze film kan wel eens zijn doorbraak gaan betekenen bij het grotere publiek. Cinemien heeft toegehapt en de film aangekocht. De verwachting is dat de film in het najaar in de Nederlandse bioscopen verschijnt.

The Square als winnaar dus. Dat komt niet helemaal als een verrassing, want als we alle berichten op Twitter en de recensies van de Nederlandse pers mochten geloven, was The Square samen met Nelyubov en You Were Never Really Here de grote kanshebber.

De film zelf gaat overigens over Christian, een curator van een kunstmuseum. Hij hecht veel waarde aan idealen. Ook tijdens een nieuwe voorstelling, genaamd ‘The Square’. Die idealen moet hij overigens wel laten varen, zodra zijn telefoon wordt gestolen. Dat brengt hem in situaties waarin hij liever niet komt. Als ook de campagne voor de voorstelling vervolgens niet de reactie oplevert die werd verwacht, wordt het nog lastiger voor Christian.

Overige winnaars

Naast de Gouden Palm zijn er natuurlijk ook nog andere winnaars in Cannes. De Grand Prix is naar 120 Battements par Minute van Robin Campillo gegaan. De prijs voor beste regisseur ging naar Sofia Coppola voor The Beguiled. Het beste scenario was vervolgens voor Yorgos Lanthimos voor The Killing of a Sacred Deer en Lynne Ramsay voor You Where Never Really Here. Een gedeelde winnaar dus.

En wat is een fesitval zonder prijs voor beste acteur en actrice. Juist, helemaal niets (sorry IFFR). De prijs voor beste actrice ging naar Diane Kruger voor haar rol in Aus dem Nichts en de prijs van beste acteur ging naar Joaquin Phoenix voor zijn rol in You Where Never Really Here. Wij moeten zeggen dat we naar die laatste film inmiddels toch wel heel erg uitkijken. Als eerste omdat de film van Lynne Ramsey is, maar ook gezien de lof die de film heeft geoogst. Wie koopt hem aan? Of is hij al aangekocht?

Tot slot was er nog de juryprijs. Die ging naar Andrey Zvyagintsev voor Nelyubov. Had hij gelukkig toch nog iets gewonnen. Overigens waren er nog veel meer prijzen te verdelen in Cannes. Benieuw naar die prijzen, klik dan hier.

Share

4 gedachtes over “Cannes 2017: de winnaars (en verliezers)!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.