Wes Anderson; koning van de cinematografie!

Wes Anderson films

Het kan je haast niet ontgaan zijn, maar Isle of Dogs van Wes Anderson is in première gegaan. Zijn nieuwste film over honden (duh!). Dit keer geen film met echte personages, maar een stop-motion film, vergelijkbaar met zijn eerdere Fantastic Mr. Fox. Als je al zijn films kent – dat zijn er negen – dan weet je inmiddels ook wel dat Wes Anderson toch echt wel één van de koningen van de cinematografie is. Waarom?

Centralisatie

Ik maak wel eens foto’s met mijn spiegelreflexcamera en mij is altijd geleerd dat je niet mag centraliseren. Tenzij je het perfect uitvoert. Nou, Wes Anderson doet dat hoor. Bijna alle beelden die je ziet, zijn tot in de perfectie gecentraliseerd. Wie of wat je ook ziet, het is gecentraliseerd. Kijk maar eens naar de afbeelding met al zijn negen films, waar alles langs een liniaal lijkt te zijn gelegd. Prachtig, die perfectie.

Rijk kleurenpalet

Alsof je een zoet ijsje aan het eten bent. Vaak zijn de kleuren die Wes Anderson gebruikt namelijk nogal aanwezig. Felle kleuren die je niet kunt missen. Bijna niets is grauw. Nee bijna alles is felgroen, felblauw, suikerspin roze of knallend rood. Als kleur er maar uitspringt.

Vrolijke muziek

Hoewel muziek misschien wel helemaal niets te maken heeft met de cinematografie, is het wel heel belangrijk. Beeld en geluid kunnen elkaar tenslotte versterken. In het geval van Wes Anderson is dat ook het geval. Veelal vrolijke en energieke muziek die zo goed past bij de personages en de kleurrijke beelden die je ziet. Onderstaande mixtape geeft je een mooi overzicht.

Terugkerende acteurs en actrices

We schreven er al eerder over, maar Wes is wel iemand die van vaste patronen houdt. Dus niet alleen als het aankomt op centralisatie, kleurenpalet en muziek, maar ook op het gebied van acteurs en actrices. Veel acteurs en actrices komen graag vaker in zijn films opdraven, of spreken de stemmen in van zijn stop-motion film. Lees er meer over in ons artikel uit 2014: De regisseur en zijn muze.

Zijn jullie ook fan van de cinematografie van Wes Anderson?

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.