Wat als? Ja, wat dan eigenlijk.

Wat als

Wat als? Deze vraag stel ik mijzelf best wel vaak. In het dagelijkse leven, maar ook bij films. Best wel heel vaak zelfs. Want wat als er een ander einde was geweest, of wat als de protagonist andere keuzes had gemaakt. Of beter gezegd, als de regisseur andere keuzes had gemaakt. Ja, wat dan?

‘Wat als?’ bestaat niet

Ik heb vroeger altijd geleerd dat ‘Wat als?’ niet bestaat. ‘Wat als?’ ligt in het verleden en het is belangrijker om in het heden te zijn en naar de toekomst te kijken. Natuurlijk, je mag terug kijken, maar doe je dat te vaak en denk je te vaak ‘Wat als?’, dan vraag ik mij af of je wel optimaal geniet. Om eerlijk te zijn deed ik dat best vaak. Ik dacht vaak ‘Wat als?’. En natuurlijk genoot ik, maar nu meer. Tegenwoordig leef ik liever in het nu, in het moment. Dat klinkt allemaal best wel zweverig, maar zo werkt het gewoon. Althans, voor mij.

‘Wat als?’ in films

En dat geldt dus ook bij films. Hoe vaak heb jij niet dat je tijdens of op het einde van de film ‘Wat als?’ denkt? Ik nog te vaak. Terwijl je eigenlijk gewoon moet beoordelen wat je ziet. Niet wat je had kunnen zien. Een film roept natuurlijk vragen op, maar aan ‘Wat als’? heb je gewoon niets. Dat is niet de film die je hebt gezien. Je eigen invulling geven aan een verhaal is heel normaal, maar hem willen veranderen eigenlijk niet.

Een film is een kunstwerk

Zie een film als een kunstwerk, dat met een bepaalde reden is bedacht door een kunstenaar. In dit geval de regisseur. Waarom dan er iets aan willen veranderen? In mijn dagelijkse werk vind ik het ook irritant als iemand mijn werk wil veranderen. Natuurlijk gebeurt dat wel eens, dat ga ik niet ontkennen, maar een film ligt er ook niet van de ene op de andere dag. Daar is al veel aan geëdit en verandert. Vaak is de film die je ziet niet de film die van tevoren al bedacht is. Die heeft zich ontwikkeld tijdens het opnemen daarvan.

En als ik als kijker dan ook nog eens ga ‘Wat Als?’-en, dan heeft niemand daar iets aan. Ik niet en de regisseur ook niet. Tijd dus om films te beoordelen zonder te ‘Wat als?-en.

En wat als ik dit stukje niet had geschreven? Ja, wat dan eigenlijk!

Geschreven door de mannelijke Protagonist

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.