Waarom zijn persvoorstellingen altijd in Amsterdam?

De Filmhallen Amsterdam
De Filmhallen – Amsterdam
www.iamsterdam.com

Laten we dat even voorop stellen dat wij hobbyrecensenten (is dat een woord?), en dus geen officiële pers zijn. Wel krijgen wij iedere week uitnodigingen om persvoorstellingen in ons genre bij te wonen. Superleuk natuurlijk, maar die persvoorstellingen zijn altijd in Amsterdam. Waarom is dat toch? Overigens stelde Nostra van De filmkijker een tijd geleden ook al een verwante vraag, maar dan meer of persvoorstellingen wel van deze tijd zijn.

Persvoorstelling

Hoewel wij graag een keer een persvoorstelling bezoeken, is dat er tot op heden niet van gekomen. Ten eerste omdat die persvoorstellingen eigenlijk bijna altijd doordeweeks zijn, op tijden dat wij aan het werk zijn. Want ja, er moet ook geld in het laatje komen en ons blog levert – behalve een hele hoop energie – toch echt niets op. Een dagje vrij nemen doe je ook niet zo snel, helemaal niet als je niet zoveel dagen beschikbaar hebt in het jaar.

Overigens heel logisch dat die voorstellingen doordeweeks zijn, want het merendeel van de pers die aanwezig is bij een dergelijke voorstelling, is natuurlijk gewoon aan het werk. Daarnaast zal de bioscoop waar de voorstelling plaatsvindt in het weekend de deuren willen openen voor het betalende publiek. Doordeweeks de deuren opengooien voor de pers is gewoon wat voordeliger. Zo simpel is het ook wel weer! Dat snappen wij.

Maar wat is dan het probleem?

Nou, een probleem is het eigenlijk niet. Het is meer een beetje mierenneuken. De mannelijke Protagonist is bijvoorbeeld eens in de twee weken vrij op vrijdag. Op die dag zijn er af en toe ook persvoorstellingen. Maar, en dat is het tweede probleem voor ons, die zijn dus altijd in Amsterdam. En als je in Breda woont, dan is een retourtje Amsterdam al snel meer dan € 40,–. Dat is best wel veel geld om een persvoorstelling te bezoeken. Helemaal als je de film een paar weken of maanden later ook ‘gewoon’ in de bioscoop kunt zien.

Wat is de oplossing dan?

Eigenlijk is de oplossing best wel simpel. Onze oproep aan de filmdistributeurs – hopelijk lezen ze mee – is om eens een keer een persvoorstelling op een andere stad te laten plaatsvinden dan Amsterdam. Superleuke stad natuurlijk, maar Nederland is meer dan alleen Amsterdam. Rotterdam is bijvoorbeeld ook een hele leuke stad, of organiseer de voorstelling van ons part Utrecht of Den Haag. Of neem Maastricht, of gewoon in Breda. En om het oosten en noorden van het land niet te vergeten, zouden dat ook nog opties zijn.

Lieve filmdistributeurs, zou dat kunnen? Persvoorstelling laten plaatsvinden in een andere stad dan Amsterdam? Dat zouden wij in ieder geval supertof vinden. Uiteraard zijn screeners ook fijn, maar in de bioscoop een film kijken is toch veel leuker.

Amen!

Geschreven door de mannelijke Protagonist

Share

4 gedachtes over “Waarom zijn persvoorstellingen altijd in Amsterdam?

  1. Ja, het is inderdaad vervelend dat het altijd daar is, maar het zal door de jaren wel zo gegroeid zijn. Ben benieuwd hoeveel journalisten voor de grote bladen die kant op moeten reizen. Een aantal grote kranten zit natuurlijk daar, maar weet niet of dat ook voor de bladen geldt.

  2. Toevallig ben ik gister bij Dutch Filmworks geweest- in Utrecht; en er was pas iets van een première in Hilversum, alhoewel ik daar niet was. Disney zit in Hoofddorp, maargoed, dat is natuurlijk net zo goed bij Schiphol op de stoep:)

    Ik kan het nu allemaal wel aanreizen, maar zodra ik een baan zou hebben in een andere regio en reizen minder makkelijk zou gaan…

    Ik snap het punt wel en bij Nostra was destijds te zien hoeveel reacties het onderwerp klaarblijkelijk toch oproept.

  3. Tja dit is het dingetje waarom ik geen recensies meer doe van films die in de bios verschijnen. Ik kreeg nog een mailtje van The Searchers waar in stond dat er 2 perspremières zouden plaatsvinden in Den Bosch op een filmbeurs. Dat leek me dan wel weer aantrekkelijk.

  4. Helemaal mee eens. Als er dan toevallig een persvoorstelling valt op mijn vrije dag dan heb ik ook niet veel zin om vroeg op te staan en een halve wereldreis met ov te maken om bij de Filmhallen te komen (niet echt een centrale locatie in Amsterdam). Ik stem ook voor Rotterdam, Utrecht, Den Haag. :p

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.