Waarom Netflix eigenlijk gewoon heel goed bezig is!

Netflix goed bezig

Ja, wij zijn vaak best wel kritisch op Netflix. Klopt! Dat heeft te maken met het filmaanbod. Zeker niet met het aanbod aan series, want dat is oneindig en daar zitten echt een paar parels bij. Sherlock en The Bridge raden we bijvoorbeeld zeker aan. Maar als het op het filmaanbod aankomt, zijn ze steeds beter bezig. Er zijn namelijk vaker, en in de toekomst nog veel vaker, door Netflix zelf geproduceerde films beschikbaar op Netflix. Netflix Originals noemen ze die. In dat geval is Netflix dan ook de enige VOD-dienst die die films aanbiedt! Maar waarom is Netflix volgens ons zo goed bezig?

Vraag en aanbod

Het werkt heel simpel in onze wereld. De vraag bepaalt het aanbod. En Netflix speelt daar slim op in. Netflix-films zijn niet in de bioscoop te zien – uitzonderingen daargelaten – en alleen te zien voor mensen die daar een maandelijkse bijdrage voor over hebben. En hoe meer mensen een abonnement nemen bij Netflix, des te meer aanbod ze kunnen creëren. En laat het aantal abonnees nog steeds toenemen. Dan heb je dus extra geld om nog betere films te maken. Regisseur als Alfonso Quarón, Steven Soderbergh, Noah Baumbach, de gebroeders Coen en David Fincher maakten al een film voor Netflix.

Zeikerige Steven Spielberg

Iemand die waarschijnlijk nooit een film voor Netflix zal maken is Steven Spielberg. Sorry hoor, maar Spielberg slaat de plank toch wel even mis. Want hij vindt dat Netflix-films niet mogen meedingen naar een Oscar. Want zegt hij, de meeste films zijn niet in de bioscoop te zien of maar heel kort. Én Netflix zorgt ervoor dat er minder mensen naar de bioscoop gaan.

Wat is dat nou voor een reden? Film is film! Mensen kunnen zelf wel de keuze maken of ze dan naar de bioscoop gaan of thuis op de bank een film kijken. Wij kijken thuis ook wel eens films van Steven Spielberg op de bank, die we vervolgens ook heel goed vinden. Natuurlijk, in de bioscoop heeft een film vaak meerwaarde, maar om een film dan uit te sluiten van de Oscars gaat ons te ver. Dat is ook gewoon een beetje de veranderende markt! Beweeg lekker mee…

Goede voorbeelden

Kom dan met voorbeelden horen we jullie denken. Nou, geen probleem hoor. Neem bijvoorbeeld Roma, één van de beste films van 2018 als je het ons vraagt. Ja, in de bioscoop was hij nog beter, maar daar is hij uiteindelijk dus toch wel verschenen. In Nederland weliswaar later dan dat je hem op Netflix kon zien, maar wat ons betreft heel logisch. Eerst de mensen die voor Netflix betalen de mogelijkheid geven om de film te zien is niet raar.

En dan hebben we ook nog Private Life, die wij als een filmhuis-pareltje bestempelen. Maar ja, niet in de bioscoos te zien, dus dan is het automatisch een Netflix-pareltje. Die film kun je gerust thuis op de bank kijken hoor. Heb je geen bioscoop voor nodig.

En dan heb je ook nog The Meyerowitz Stories (New and Selected), The Other Side of the Wind en The Ballad of Buster Scruggs. Films die om uiteenlopende redenen ook meer dan het kijken waard zijn.

Kortom, genoeg redenen en films om Netflix een dikke pluim te geven! Er zijn in ieder geval al genoeg Neflix-originals die ons straatje passen en dat zal alleen nog maar beter gaan worden!

Wat zijn jouw Netflix-originals favorieten?

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.