Waarom een filmtrailer een film kan maken of breken?

filmtrailer

We hebben het al een keer gehad over waarom een filmposter een film kan maken of breken, maar hetzelfde geldt eigenlijk voor een filmtrailer. Voordat de hoofdfilm begint krijg je namelijk altijd trailers te zien. Helemaal niet erg natuurlijk, want een beetje je film promoten hoort erbij. Maar net als bij de filmposters geldt ook bij filmtrailers dat een trailer een film kan maken of breken. Waarom? Wij leggen het met voorbeelden aan je uit!

Wat maakt voor ons een goede filmtrailer?

Een trailer die een beetje vertelt waar de film over gaat, maar niet teveel. Je wilt tenslotte de hele film nog zien. Hij moet kietelen, zowel qua beeld, maar zeer zeker ook qua geluid. Is de film bijvoorbeeld spannend, of juist droevig? Of kun je er bij lachen? Allemaal belangrijke aspecten die voor ons aan bod moeten komen. Daarnaast wil je al een klein beetje de personages leren kennen. Eigenlijk een gevoel krijgen waar de film over gaat. Kloppen al die aspecten, dan kijken wij elkaar vaak aan en weten we genoeg. Die film willen we zien!

Voor de mannelijke protagonist is de trailer van Dunkirk het voorbeeld van een goede filmtrailer. Hij vertelt niet te veel, maar nodigt wel genoeg uit om de film te gaan zien. En dat viel niet tegen. Oordeel zelf maar!

Van eigen bodem vinden we de dramafilm Broers wel een goed voorbeeld. Een ander genre, dus ook andere ingrediënten. Het resultaat blijkt hetzelfde, want op basis van die trailer wilden we de film graag zien. Ook dat bleek geen verkeerde keuze, zo bleek achteraf.

Wat maakt voor ons een slechte filmtrailer?

Dat is eigenlijk een makkelijke vraag. Een trailer die het hele verhaal al verklapt, daar heb je niets aan. En vaak kun je die inschatting van tevoren al wel maken. Daarnaast hebben we een hekel aan van die standaard filmtrailers. Je kent ze wel, een soort ‘er was eens een…-trailer’. Iemand is dan zielig, die persoon ontmoet iemand, het gaat van een somber naar vrolijk muziekje en alles komt goed, óf het gaat toch weer fout. En dan soms ook nog een voice-over erover heen met een diepe donkere stem. Nee, daar passen wij voor. Gelukkig zien wij die trailers niet vaak, maar je hebt ze.

Onderstaand zie je het perfecte en hilarische voorbeeld van hoe een filmtrailer van een blockbuster in elkaar zit. Dat hoeft niet per definitie slecht te zijn – kijk bijvoorbeeld maar naar Dunkirk -, maar vaak werkt het wel zo.

Geeft de filmtrailer de doorslag?

Dat kan! Een filmposter geeft die doorslag niet zo, maar de trailer kan voor ons wel heel bepalend zijn. Vaak zien we een trailer voorbij komen en dan zeggen zeggen we al tegen elkaar dat we die over willen slaan. Of juist dat we de film willen zien. Voor ons zijn filmtrailers dan ook een toegevoegde waarde om te bepalen of we naar de bioscoop gaan.

Overigens betekent dit ook weer niet dat een goede filmtrailer ook betekent dat de film goed is. Dat valt nog wel eens tegen (zie The Day Will Come bijvoorbeeld). Dan is het volgens ons dus achteraf gezien geen goede filmtrailer, maar voor de makers dus wel. Zij hebben namelijk hun doel bereikt dat jij naar de bioscoop gaat. Daarentegen gaan we niet vaak naar films met een slechte filmtrailer, dus we weten dan vaak ook niet of dat die film alsnog goed was. Soms een gemis voor ons, gok ik!

Laten jullie je filmkeuze wel eens van de filmtrailer afhangen?

Geschreven door de mannelijke Protagonist

Share

8 gedachtes over “Waarom een filmtrailer een film kan maken of breken?

  1. Jullie kennen me inmiddels lang genoeg…trailers kijk ik niet en de belangrijkste reden voor mij is dat er te veel slechte trailers zijn (het gros), waardoor de film het uiteindelijk moeilijk heeft om je nog echt te kunnen verrassen. Ga het liefst zo blanco mogelijk zodat m’n verwachtingen ook niet torenhoog zijn.

    1. Ik volg je deels, maar een trailer kan toch ook op een bepaalde manier triggeren om naar een film te gaan. Of juist niet! Ik kijk ze ook niet altijd, voornamelijk alleen als ze in de bioscoop voorbij komen.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.