Waar halen we de tijd vandaan

tijdEr zijn maanden dat er weinig fatsoenlijke films uitkomen (vaak in de zomer). Er zijn echter ook maanden, waarin zoveel goede films uitkomen – althans die verwachting heb ik – dat wij niet weten waar wij de tijd vandaan moet halen om die allemaal te bekijken. De maanden oktober en november zijn van die maanden.

Trailers

Voor elke voorstelling worden er altijd trailers van aankomende films getoond. Wij maken bij die trailers eigenlijk al een voorselectie van welke films wij graag willen zien. De selectie die wij de afgelopen tijd hebben gemaakt zijn de films Pride, Brozer, Gone Girl, Clouds of Sils Maria, Winter sleep, Blind, Under the skin en Leviathan.

Al gezien

Laat ik beginnen met de films die we graag wilden zien en ook al gezien hebben. Pride was een echte Britse feel good film over de mijnwerkersstaking in de jaren 80. Vermakelijk en tegelijkertijd met een serieuze inslag. Een verstandige keuze van ons om te gaan kijken. Vooral ook omdat wij allebei een ‘kitchen sink drama’ goed kunnen waarderen. Soms lijkt acteren bij de Britse acteurs een vanzelfsprekendheid, zo natuurlijk als dat het overkomst.

Een serieuze inslag was ook zeker bij Brozer het geval. Een Nederlandse film / documentaire over een vrouw met kanker (Leonoor Pauw.. Echter die vrouw  die in de film aan kanker leed, leed daar in de ‘echte wereld’ ook aan. Er werd dat ook regelmatig geschakeld tussen film en realiteit. Confronterend van begin tot het eind en er is gebruik gemaakt van goede muziek. Vooral het nummer van Laser Beam van Low hakte erin. Ook deze film maakte de verwachting waar.

Gone girl is een- in onze ogen- wat commerciëlere film over een vrouw die van de één op de andere dag verdwenen is en vermoedelijk vermoord. Haar man is de hoofdverdachte en doet er alles aan om zijn onschuld te bewijzen. Tijdens de film word je als kijker vaak op het verkeerde been gezet. Stiekem kan Ben Affleck best goed acteren. Een redelijk tot goede film, maar de verwachting was vooraf hoger.

Clouds of Sils Maria vervolgens, was een film die de verwachting oversteeg. De trailer was gemiddeld, maar daagde wel uit om meer te weten te komen. Nou dat hebben we geweten. Juliette Binoche en Kristen Stewart tillen deze film naar een hoger niveau en heeft het prachtige landschap ook een belangrijke bijdrage.

Van de film Winster sleep krijg ik nu al weer spontaan slaap. Allen maar er over schrijven is al vermoeiend.  Het moge duidelijk zijn dat die de verwachting voor de gehele 196 minuten niet kon waarmaken. Geen enkele minuut boeiend en totaal ‘overrated’ als je het ons vraagt.

De laatste film die we graag wilden zien, was Blind. Een film waarvan het script misschien wel het beste script was van een film die ik dit jaar in de bioscoop heb gezien. Ook in deze film word je als kijker op het verkeerde been gezet. Wat is realiteit en wat niet? Dat is een vraag die je als kijker constant in je hoofd moet beantwoorden. Ook een film dus die zijn verwachting waar heeft gemaakt.

Nog te zien

Dan de films die we nu nog graag willen zien. Under the skin is al een tijdje uit, maar staat voor ons niet lekker geprogrammeerd in de bioscoop . Hij is uitdagend en maakt nieuwsgierig, ondanks dat het een film is waarvan wij het genre niet altijd even hoog aanslaan. Ook de recensies in de media en de verschillende blogs zijn lovend. Ik persoonlijk vind het ook geen straf om Scarlett Johansson te zien. Wij hopen dat die de verwachting dus waar kan maken.

Een andere film die we nog graag gaan bekijken is Levithian. Ok, ok, die wil ik heel graag zien. Een Russische film die vooral gaat over corruptie. Als je het mij vraagt een actueel thema, waarvan ik mij afvraag of de heer Poetin blij is met de film.

Films waarvan wij nog geen trailers hebben gezien, maar nog wel op ons lijstje staan zijn: Mommy, The Disappearance of Eleanor Rigby – Him and Her, Locke, Wild Tales, The drop en 20.000 days on earth.  Allemaal films waar we goede verhalen over hebben gelezen of gehoord. Vraag is of ze zijn gehypet of ook echt zo goed zijn als dat gezegd wordt.

Tijd zoeken

Zoals jullie zien moeten wij de komende maand flink tijd maken om alle films te gaan kijken. In plaats van onze wekelijkse recensie kan het zomaar zijn dat er dat de komende tijd meerdere recensie per week op ons blog worden geplaatst. De tijd zal het leren of we die tijd ook echt hebben om alle films te gaan zien!

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

4 gedachtes over “Waar halen we de tijd vandaan

  1. Wild Tales en Locke zijn inderdaad films die zeker de moeite waard zijn. Er zijn ook genoeg films die de komende tijd uitkomen die ik erg graag wil zien. Natuurlijk deze week Interstellar (die ik dan ook meteen morgen ga zien), Dumb and Dumber Too, Nightcrawler, Samba, de nieuwe Hunger Games en natuurlijk de laatste Hobbit film. Natuurlijk zijn dat de iets commerciëlere films dan de films die jullie willen zien, maar dat tijdsprobleem is wel heel herkenbaar.

  2. Vergeet ook niet Whiplash (schijnt geweldig te zijn) en de nieuwe Mike Leigh. Deze week ‘moest’ ik elke dag naar de bios om nieuwe films bij te kunnen houden en om films te zien waar ik eerder nog geen tijd voor had gehad (Infiltrant, Manuscripts Don’t Burn). Sinds de komst van bioscoop De Filmhallen in A’dam is het niet meer bij te benen voor de fanatieke cinefiel. En dan moet het IDFA nog beginnen.

  3. Overigens is Infiltrant maar net voldoende en Manuscripts Don’t Burn totale tijdverspilling dus die hoeven jullie niet aan de lange lijst toe te voegen.

  4. Bedankt voor de tips (en de afraders) heren!
    Vandaag zijn we naar Levithian geweest en daar een trailer gezien van de Nederlandse film Aanmodderfakker. Staat nu ook op de lijst. Dus eentje eraf en eentje erbij. Dat schiet niet op 🙂
    Zat ik nog maar op school, dan kon ik spijbelen…
    De Protagonisten (V)

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.