Voorjaarskriebels

bankNa een paar dagen te hebben kunnen genieten van een soort van voorjaarszonnetje, heb ik spontaan last van de lentekriebels. Dat uit zich bij mij in een opruim/schoonmaak woede. Niet zo erg zou je zeggen, maar eenmaal in deze modus gebeurt er iets vreemds met mij. Ik sta bekend als een controlfreak en ben dus vrij gestructureerd. Alleen, niet als ik ga opruimen…. Ik begin in de slaapkamer alles overhoop te trekken en terwijl ik daar druk bezig ben, loop vervolgens naar mijn hobbykamer alwaar ik begin met “opruimen”. Dit heeft tot gevolg dat mijn hele (kleine) appartement er binnen een uur uitziet alsof er een bom is ontploft.

Plan van aanpak

Enfin daar zit ik dan tussen mij jaargangen  van de filmkrant, mijn bewaarde filmflyers, bioscoopkaartjes  en stapel dvd’s die ik nog moet zien. Zucht. Eerst maar een kop koffie. Ik bedenk dat een plan van aanpak hier nodig is. De koffie doet blijkbaar zijn werk… de controlfreak keert terug!

Bioscoopkaartjes kunnen weg. Filmflyers gaan op een nette stapel, daar ga ik binnenkort maar iets creatiefs mee doen. Jaargangen filmkrant gaan in de boekenkast op de plek waar ik ruimte heb gemaakt door jaargangen kooktijdschriften te verwijderen. Deze recycle ik… ik geef ze aan een vriendin met de mededeling dat ik altijd beschikbaar ben om haar kookexperimenten te komen testen ;).

DVD-collectie

Zo langzamerhand is er weer een beetje orde in de choas. Tenminste, als ik niet naar mijn zithoek kijk. Daar staat een bank… bedoeld om op te zitten. Yeah right. Het is nu de plaats waar mijn dvd-collectie van meer dan 200 dvd’s zich bevindt. Ik had mijn films op alfabetische volgorde staan, maar dat bleek voor mij toch niet zo goed te werken. Dus, na een tweede kop koffie, heb ik besloten het anders aan te pakken. Allerlei opties passeerde de revue. Op genre, op taal, op onderwerp, ja zelfs op kleur van het hoesje;), maar bij alles stuitte ik op bezwaren.

Poldermodel

Ik heb nu besloten om het poldermodel toe te passen op mijn dvd collectie. Structuur? Voor mij in ieder geval wel, voor ieder ander waarschijnlijk niet.  Het is bijna onontkoombaar dat je bij sommige dvd’s afvraagt waar ze onder vallen, omdat ze in meerdere categorieën thuishoren. Daar heb ik de, voor mij, meest logische categorie de doorslag laten geven. Nieuwsgierig? Hier komen ze:

 1. Engels/Iers (Hunger, Snatch, The King’s speech, Fish Tank, etc.)
 2. Frans (Irreversible, Les choristes, la Pianiste etc.)
 3. Italiaans (Le cose che restano, La meglio Gioventù, etc.)
 4. Spaans| Portugees ( Y tu mama también, Biutiful, Amores Perros, etc.)
 5. Duits (Bella Martha, Das Experiment, etc.)
 6. Belgisch (De helaasheid der dingen, Rundskop etc.)
 7. Amerikaans (into the wild, American History X, 50/50, lost in translation, etc.)
 8. Hollywood (Ronin, The fight club, There will b eblood, etc.)
 9. Scandinavië (Jagten, Festen, Millennium trilogie, etc.)
 10. Gay (Weekend, Freier Fall, Milk, Le fil, etc.)
 11. Kostuumdrama’s (Jane Eyre, Fingersmith, Pride and Prejudice, Angel etc.)
 12. Rom Coms (The Switch, Nothing Hill, Bridget Jones, Sweet Home Alabama etc.)
 13. Series (Mad Men, The Tudors, Hex, etc.)
 14. Documentaires (Senna, Surplus, the Corporation, 11|9,etc.)
 15. Muziek (Once, Ray, concerten & diverse muziek docu’s (bijv. Young at Hart,
  20 feet from stardom)
 16. Cabaret (Najib Amhali, Arie en Sylverster, etc.)
 17. Disney etc. (Finding Nemo, Monsters inc., Charlie and the chocolate factory)
 18. Koken (El Bulli, Jamie Oliver, Nigella lawson)

Inmiddels is het voorjaarszonnetje al lang onder gegaan, dus daar heb ik niet veel van kunnen genieten. Gelukkig kan ik weer zitten op mijn bank, in mijn opgeruimde appartement. Rest mij de vraag hoe jullie je films hebben  georganiseerd? … of juist niet.

Share

6 gedachtes over “Voorjaarskriebels

 1. Interessante manier van ordenen. Bij mij staan de DVD’s echt door elkaar in een kast. Maar aangezien ik daar eigenlijk nog maar weinig films uithaal met de on demand opties zit dat me niet erg dwars.

  Af en toe heb je inderdaad van die opruimmomenten, daar gaan wij op het moment ook doorheen met het kopen van nieuwe kasten 🙂

   1. Gelukkig heb ik daar dan weer geen last van 😉 We hebben de afgelopen twee weken wel redelijk wat weggegooid, dingen die er al jaren liggen en aangezien we ze niet misten ook meteen richting vuilnisbak gegaan.

 2. Het is altijd interessant om te zien hoe mensen hun DVDs ordenen! Voordat ik verhuisde stonden ze bij mij op kleur gesorteerd (waardoor ik een regenboog in m’n kast had staan) en dat ging best makkelijk. Zo weet ik nu uit m’n hoofd dat The Avengers donkerrood is en meestal hebben romcoms een witte/roze hoes en horrorfilms een zwarte of donkere hoes. Maarja, nu staan ze weer door elkaar en moet ik tien minuten zoeken voordat ik een film heb gevonden. Aangezien het me de vorige keer zo’n twee uur heeft geduurd wacht ik nog héél lang voordat ik m’n DVDs weer ga ordenen. 😛

 3. Mijn dvds staan op alfabetische volgorde. Mijn vriend heeft zijn dvds gesorteerd van best naar worst wat ik een bijzondere strategie vind :p

  Ik heb ook opruimwoede gehad, maar daar is nu niet veel meer van te merken 😉

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.