Video On Demand: Wie kan er nog zonder?

Video On DemandVideo On Demand is booming, dat moge duidelijk zijn. Als ik naar mijzelf kijk, kan ik ook echt niet meer zonder. Als er niets op TV is (wat geregeld is), dan kijk ik vaak lekker een filmpje of een serie. Ik heb HBO inmiddels opgezegd en een abonnement bij Film1 afgesloten. Voor mij is de keuze daar – vergeleken met HBO – net iets ruimer als het gaat om filmhuisfilms. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer aanbieders in Nederland. Video On Demand: Wie kan er nog zonder?

HBO

Laten we beginnen met HBO. Een zender die ik denk ik bijna een jaar heb gehad. In het begin was ik laaiend enthousiast. Video On Demand was helemaal nieuw voor mij en HBO was toch een zender die – vond ik destijds – een beetje rebels was. Dat was de reden voor mij om de zender te nemen. Of zou het toch komen omdat ik een maand gratis proef kon draaien? Maar goed. Je kan er niet alleen maar films kijken, maar vaak ook de (betere) series.

Achteraf gezien heb ik maar drie series volledig afgekeken: True Detective, True Detective II en Flesh and Bone. Dat is een redelijke magere score als je kijkt naar het prijzen winnende aanbod dat ze hebben: Game of Thrones, Girls, The Leftovers (niet afgekeken), The Knick (ook niet afgekeken) en sinds kort Vinyl van Martin Scorsese en Mick Jagger.

Ook de films vond ik niet echt vernieuwend. De films waar ik van houd kwamen maar mondjesmaat beschikbaar. Ik besloot daarom op zoek te gaan naar een Video On Demand aanbieder die misschien iets meer filmhuisfilms in het pakket had zitten.

Film1

Zoals gezegd kwam ik dus bij Film1 uit. Ik verbaasde mij er eigenlijk over hoeveel films zij beschikbaar hebben die ik nog heel graag wil zien. Ik kan volgens mij dit jaar door Film1 al een stuk of 25 films van Onze Blindspots 2016 afstrepen, want keuze genoeg. Ik noem een Foxcatcher, Girlhood, Selma, Prins, Zurich, The Wolfpack en ga zo maar door. Niet vervelend vind ik dat. Dat zijn toch het soort films dat ik miste op HBO. En dan heb ik het nog niet eens over films van voor 2015 die ik nog graag wil zien.

Overigens kun je ook bij Film1 terecht voor series. Misschien wat minder series, maar het aanbod is er in ieder geval. Aangezien er ook enkele Britse series (die vind ik fijn) opstaan, zal ik vast wel een keer een serie opzetten. Nu nog kijken of ik ze wel afkijk.

Netflix

De meest bekende Video On Demand is waarschijnlijk Netlix. Als je er nog nooit van gehoord hebt, dan heb je waarschijnlijk onder een steen geleefd. De reden dat ik geen Netflix heb genomen, is heel simpel. Ik kan het niet afsluiten bij mijn provider op TV. Netflix richt zich namelijk op de online markt. Aangezien ik mijn films het liefste gewoon op de bank kijk, is dat geen optie voor mij. En nee, ik heb geen Smart TV (denk ik), dus mij computer verbinden met de TV kan ik niet. Overigens vind ik het aanbod van films bij Netflix voor mij ook minder interessant.

Picl

Picl (de vervanger van Filmthuis) kan misschien nog wel eens een leuke optie zijn. Thuis films kijken die nog in de bioscoop zijn. Beter kun je het bijna niet hebben. Ondanks dat wij een Cinevillepas hebben, komen wij er soms niet aan toe om de bioscoop een bezoekje te brengen. Enig nadeel is dat je dan wel extra betaalt, ook al heb je een Cinevillepas.

Picl is een initiatief van Herrie Film & TV. Het idee erachter is dat vele mensen simpelweg de tijd niet hebben om naar het filmtheater te gaan. Vandaar het idee om dat ook thuis aan te bieden. Je moet overigens niet verwachten dat iedere film beschikbaar komt. Ze bieden een selectie aan premièrefilms aan en de populairdere films hoef je volgens mij ook niet te verwachten.

MUBI

Om eerlijk te zijn kende ik MUBI niet. Niet heel gek, want het is ook geen Nederlandse aanbieder. Wat ik wel leuk vind om te zien, is dat ze cultfilms, klassiekers, onafhankelijke film en prijswinnende films beschikbaar hebben. Toch een beetje ons genre. Als ik naar de titels kijken, ken ik ook bijna niets. Dat betekent overigens niet dat het allemaal goed is. Soms moet je zeven rukfilms (nee geen porno) kijken om één pareltje te ontdekken. Ik onthoud deze optie, je weet maar nooit.

Overige aanbieders

Naast de hierboven genoemde aanbieders heb je natuurlijk nog veel meer Video On Demand aanbieders. Videoland, Pathé Thuis, Ziggo On Demand, Movie Max Online en iTunes (wist ik niet) zijn er daar een paar van. Voor mij allemaal niet interessant gezien het aanbod. Ik mis in het aanbod toch een beetje diepte.

Video On Demand: Wie kan er nog zonder? Maken jullie gebruik van één óf meerdere van bovenstaande of ben ik een hele belangrijke vergeten? En wat vind je zo fijn aan jouw aanbieder?

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

22 gedachtes over “Video On Demand: Wie kan er nog zonder?

 1. Zelf heb ik Netflix en Ziggo On Demand (die trouwens best wel een paar filmhuis titels in hun assortiment hebben zitten) en af en toe iets via iTunes. DVD’s die ik kijk zijn vaak recensie exemplaren of titels die ik al tijden heb liggen maar niet eerder gekeken heb. Fysieke exemplaren koop ik amper meer.

 2. Betalen per film is geen optie meer, het komt te dicht bij de fysieke DVD, met bijbehorende fysieke winkel. En dat is niet goed afgelopen.

  Zelf twijfel ik ook weer over Film1, om de reden die je aangeeft: onwijs veel films die ik nog graag wil zien. Netflix kijk ik amper nog, mijn vriendin wel (series).
  Mubi kende ik wel, maar het aanbod is te ‘arty’. HBO is gericht op series – en die kijk ik niet. De films op HBO zijn zeer mager.

  Blijft over: de bios pas + Netflix (of binnenkort wellicht weer Film1).

  1. Keuzes maken is soms lastig. Het liefste ga ik nog steeds naar de bioscoop, maar ik vind het wel fijn om thuis via Video On Demand zoveel mogelijk films te kunnen kijken die ik in de bioscoop gemist heb. vooralsnog lukt dat voor mij het beste met Film1.

   En je hebt denk ik helemaal gelijk wat betreft betalen per film. Daar zit denk ik geen toekomst in.

   1. En het is Film1 geworden! Netflix weer ingeruild. Trouwens al Turbo Kid (2015) gezien? Wat een topfilm, en dan vooral de soundtrack. Aanrader!

 3. Ik maak veelvuldig gebruik van Video On Demand en heb momenteel abo’s lopen op Netflix, HBO en Film1.

  HBO moet je vooral voor de series hebben want het aanbod qua films is vaak teleurstellend. Niet zo veel keuze en de backlog is mwah. Ik maak alleen maar van deze dienst gebruik omdat het gratis is bij KPN Compleet.

  Film1 vind ik in dat opzicht veel en veel beter. Gigantisch aanbod maar met € 15 wel aan de prijs en als ik dat dan weer vergelijk met Netflix dan vind ik het te duur. Vaak neem ik Film1 voor 1 of 2 maanden (nu heb ik drie maanden a € 7.75 per maand) en dan zeg ik het weer voor een half jaar op zodat het aanbod weer vernieuwd is.

  Netflix is de VOD dienst waar ik het meeste gebruik van maak. Qua films ideaal voor de wat oudere titels maar het gaat mij dan voornamelijk om de series. Op deze manier toch al heel wat seizoenen versleten.

  Maar jij hebt geen Netflix omdat je geen Smart TV hebt? Dat kun je in principe makkelijk verhelpen mocht je dat willen. In dat geval schaf je een Google Chromecast aan (€ 35), die hang je achter je TV (ervan uitgaande dat je een HDMI aansluiting hebt) en dan kun je Netflix via je smartphone streamen naar je TV.

  1. Bedankt voor de tip. Misschien iets voor de toekomst om zo ook Netflix te kunnen kijken. Voor nu houd ik het even bij Film1, aangezien het aanbod nu nog heel groot is voor mij.

   Overigens wel slim om zo voordeliger uit te zijn. Als ik zie hoe vaak er aanbiedingen voorbij komen – zonder dat ik daar overigens als bestaande klant gebruik van kan maken – kan dat best lonen.

 4. Handig lijstje! Zelf maak ik gebruik van HBO en Netflix, en als ik een film écht graag wil zien dan huur ik ‘m via Pathe Thuis of Videoland. Netflix en HBO gebruik ik vooral voor de series, want het filmaanbod is bij beiden inderdaad niet zo denderend.

  Ik heb ook Videoland gehad, maar tenzij je een groot fan bent van Nederlandse televisie en film is het aanbod behoorlijk bagger.

 5. Leuk artikel!
  Ik ken de meeste diensten wel en ik gebruik Netflix en Videoland. Netflix, omdat ik daar veel series kan zien. Vooral de Netflix Originals vind ik interessant. En Videoland zit gewoon in mijn kortingspakket bij de provider ingebakken. Ik gebruik het soms, maar het is niet mijn favoriet. De meeste films kijk ik gewoon nog lekker ouderwets op DVD en Blu-ray 🙂

 6. Handige lijst inderdaad. Ik kende nog niet alle diensten. Zelf gebruik ik alleen Netflix, Pathé Thuis en Ziggo on demand (MyPrime). Ik heb HBO gehad met name voor Game of Thrones, maar ik vond het filmaanbod niet zo interessant en de overige series ook niet.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.