Verwachtingen!

Verwachtingen film

Ow, mensenlief: verwachtingen, wie heeft ze niet? In dit geval willen we het hebben over verwachtingen van films! Wij hebben best wel eens hoge verwachtingen van een film. Hoe dat komt? Ja, toch vanwege de filmtrailer, of in een enkel geval vanwege de filmposter. Of juist alleen vanwege de cast die meespeelt. Maar is dat wel zo verstandig, verwachtingen scheppen bij een film?

Gevoelsmensen

Eigenlijk is dat antwoord toch gewoon volmondig ‘ja’. En de reden daarvan is heel simpel. Ik weet niet of jullie van vlees en bloed zijn, maar wij wel. Verwachtingen horen nu eenmaal bij het leven. Dus ook bij de komst van nieuwe films hebben wij verwachtingen. Die verwachtingen geven een bepaald gevoel. Een heerlijk gevoel in ons geval.

Dat je zo graag een film wilt zien dat je haast niet kunt slapen van de spanningen. Oké, dat is tikkeltje overdreven, maar dat maakt het juist zo mooi. Hoe mooi is het dat je ergens naar uitkijkt, dat je als het ware vlinders in je buik krijgt omdat er film uitkomt die je graag wilt zien. Wij vinden dat wel mooi. Alsof je een date hebt met je droomvrouw- of man. Zo een gevoel geeft dat. Dat de film vervolgens tegen kan vallen, nemen wij dan maar op de koop toe. De ervaring is ook wat waard!

Hypen

Toch merken we steeds vaker dat bepaalde films op de sociale media worden gehypet. Ook dat schept natuurlijk bepaalde verwachtingen. In dat geval merken wij dat de hype zo groot is dat de betreffende film dan nogal eens tegenvalt. Enkele voorbeelden hebben wij daar wel van.

Dunkirk van Christopher Nolan. Geweldige film hoor, begrijp ons niet verkeerd. Maar die kreeg bij wijze van spreken al 5* voordat de film überhaupt in de bioscoop was vertoond.

Datzelfde gold voor Blade Runner 2049. Wij hebben hem niet gezien – dus erover oordelen kunnen we ook niet – maar die hype was zo groot dat we hem maar even hebben laten schieten. En het feit dat Denis Villeneuve hem heeft gemaakt, maakte de hype alleen maar groter.

Nog een voorbeeld is Mad Max: Fury Road. Doe ons maar gewoon de oude films, die echt art-house waren en bijna geen budget hadden. Die waren vernieuwend, daar waar wij dat bij de ‘nieuwe’ Mad Max niet echt het geval vonden. Nogmaals, ook dat is een prima film, maar die verwachtingen hebben bij ons wel afbreuk gedaan aan de kijkbeleving.

Ligt het aan ons?

Ook daar kunnen we heel duidelijk in zijn. Jazeker! Wij zijn namelijk degene die die verwachtingen scheppen, en niet iemand anders. Hoe meer wij lezen, hoe meer wij ons laten meeslepen.

Gaan we nu dan minder verwachtingen scheppen in de toekomst? Nee, dat denk ik niet. Niets is zo mooi om naar een film uit te kijken. Dat hij dan een keer tegenvalt nemen we op de koop toe. En daarnaast hebben we ook wel eens lage of geen verwachtingen van een film, en blijkt juist die film een pareltje te zijn. En daar doe je het voor!

Hebben jullie wel eens te hoge verwachtingen bij een film?

Geschreven door de mannelijke Protagonist

Share

11 gedachtes over “Verwachtingen!

  1. Alhoewel ik geen trailers kijk ga ik uiteraard op basis van de regisseur of een bepaalde acteur wel met bepaalde verwachtingen naar een film toe en dat kan soms tegenvallen. Toch lukt het me meestal wel om ze te temperen en de film gewoon te laten gebeuren, maar ik kijk in ieder geval vaak genoeg uit naar film die er aan zitten te komen en bij sommige is het moeilijk om geduld te hebben 🙂

    Er staat trouwens in het stukje: “Een heerlijk gevoel in ons gevoel”….is dat een verwijzing naar Inception? 😉

  2. Ik kijk bij alle niet-nieuwe releases (‘oudere’ films dus) nooit trailers en ook van nieuwe films probeer ik trailers nu zo vaak mogelijk te mijden. Nieuwe trailer van Star Wars heb ik bijvoorbeeld bewust nog niet gezien.

    Toch ontkom ik niet aan verwachtingen. Nooit. Mijn verwachtingen waren voor BR 2049 enorm hooggespannen. Regisseur, cast, ‘franchise’/film waar de sequel op inhaakt… Er zijn altijd variabelen die een verwachtingspatroon creëren. Óók onderbewust.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.