Verslaafd aan films

keep-calm-and-watch-movies-540

Pa en ma (zo zeggen wij dat in Brabant), jullie hoeven niet bang te zijn. Ik ben niet verslaafd aan alcohol, drugs, sex (beetje dan) of andere rare dingen. Ik begin wel steeds meer te merken dat ik verslaafd raak aan films. In de goede zin van het woord dan. Het is niet zo dat ik perse films moet kijken of erover moet lezen. Het is gewoon zo dat wanneer ik een film kijk ik helemaal tot rust kom en als ik erover lees dan krijg ik veel energie. Een soort van powerboost, waardoor je jezelf Superman voelt. Vliegen als Superman heb ik maar niet geprobeerd, aangezien mijn verstand nog niet is aangetast. Ik vind lopen op mijn Superman-huissokken al wel heldhaftig genoeg.

Maar hoe zit die verslaving dan precies is elkaar? Nou dat zal ik vertellen…

Check, check, dubbelcheck

Op een vrije dag, wanneer ik geen ander plannen heb, kan ik hele dag aan films besteden. Ik begin dan in de ochtend met het checken van Twitter. Het meeste nieuws is daar wel op te vinden en je hoeft ook niet te googelen. Bij de meest interessante tweets klik ik dan vaak op de link die is toegevoegd. Lekker het nieuws volgen en up to date blijven welke films op dit moment draaien en welke er uit gaan komen.

De tweets die het meeste mijn aandacht trekken zijn die van Nico van den Berg, de hoofdredacteur van Moviescene. Als je die man volgt dan ben je altijd op de hoogte van het nieuwste filmnieuws. Erg fijn is dat. En weet hij het niet te melden, dan retweet hij wel iets van iemand anders die iets nieuws heeft te melden. Ben ik klaar met het checken van alle tweets dan loop ik alle tweets nog een keer na: check, check, dubbelcheck. Ik moet zeker weten dat ik niets vergeten ben. Daarna sluit ik twitter toch echt af.

Filmblogs

Na het checken van de tweets ga ik mijn standaardlijstje met filmblogs af. Uiteraard ben ik niet iemand die alleen op zijn eigen blog kijkt. Ik kijk meerde keren per week, oké elke dag, op verschillende blogs. Ik kom dan onder andere uit op de blogs waar ik vaker een kijkje neem. Ik noem namen als De Filmkijker, Filmliefhebber, Be Cool, Sodapop (geweldige naam), Gert Verbeek, De Filmrecensent, Sweet Movies (eigenlijk voor vrouwen, maar ach) en Ongevraagd Filmadvies. Er zijn nog meer blogs waar ik wel eens kom, maar de voorgenoemde bezoek ik het vaakst.

Eigenlijk kom je er ook elke dag wel achter dat er zoveel meer filmblogs zijn, dat je het niet meer bij kunt houden. Vooral niet als je ook nog wilt reageren op posts die jij leuk vindt.

Films

Het leukste aan films is natuurlijk om ze te bekijken (duuuuuh). Nadat ik twitter en de filmblogs heb gecheckt, begin ik dan in de ochtend en ga zo door tot laat in de avond. Lekker op de bank, achter de computer (bij gebrek aan een scartkabel voor mijn dvd-speler) of in de bioscoop.

Altijd eerst even kijken wat voor gratis films mijn provider in de aanbieding heeft (vaak rukfilms) en anders eentje bestellen. Een DVD uit de kast trekken is ook fijn, vooral als je niet meer precies weet waar de film over gaat. Of gewoon één van mijn favorieten nog een keer kijken. Vooral leuk wanneer je vriendinnetje die film nog niet kent.

De bioscoop bezoek ik in het weekend eigenlijk nooit. Vroeger toen ik nog jonger was deed ik dat nog wel, maar tegenwoordig dus niet meer. Valt mij ineens op dat ik dat eigenlijk niet meer doe sinds dat ik echt grijs aan het worden ben. Sinds een jaar of drie dus, maar dat terzijde. En ja, ik ben al vroeg grijs geworden voor een begin dertiger.

Maar het komt de laatste tijd dus regelmatig voor dat ik drie tot vier films op een dag bekijk. Ben ik klaar met de ene dan volgt de andere al. Verschillende genres vaak, dat dan weer wel. Risico hiervan is natuurlijk dat je niet altijd een goede film ziet, maar dat hoort er bij. Het genot dat je er aan overhoudt wanneer je een hele goede film hebt gezien is zo fijn. Dit deel ik vaak dan ook meteen met de vrouwelijk protagonist.

Afkicken

De vraag is nu, waar ga ik afkicken? Of wil ik eigenlijk wel afkicken? Ik dacht het niet. Film kijken geeft rust en laat je al je zorgen even vergeten. Overigens kun je ook vergeten dat je in een blije bui was voordat je naar de film ging, omdat het een zielige film was. Ook kun je je spiegelen aan het verhaal of aan een personage van de film. Je kunt er van leren of simpelweg beseffen dat je het goed hebt in de wereld.

Mensen, ik ben verslaafd aan films en daar ben ik verdomd blij mee. Zijn jullie ook zo verslaafd?

geschreven door de mannelijke protagonist

Share

9 gedachtes over “Verslaafd aan films

 1. Gemiddeld kijk ik ook wel een film per dag. 3 a 4 gaat me zeker niet lukken (zeker met m’n gezin). Maar het is inderdaad een heerlijke “verslaving”.

  Als je de echte extremen wilt zien dan is de docu Cinemania (http://www.defilmkijker.com/2013/01/30/cinemania-2002/) een interessante, geen top docu, maar zeker interessant hoe sommige mensen hun liefde voor film tot in het ongezonde doortrekken. Dan zijn wij redelijk “normaal” 😉

 2. Verslaafd aan film? Zeker weten (maar nog in de gezonde zone)! Je kunt je helemaal verliezen in een film en nergens anders aan denken.
  Heerlijk artikel en zo herkenbaar 🙂

 3. verslaafd? Zeker wel, maar niet allen aan film. Muziek en lezen geven mij ook dat gevoel om even te ontsnappen aan de realiteit. Alsof je even de pauze knop indrukt van je dagelijkse rompslomp. Deze drie soorten ‘drugs’ zorgen er bij mij wel voor dat ik de rem kwijt raak. Het is nooit genoeg. Momenteel krijg ik mijn rush van lezen. Mijn afwijking is dan weer wel dat ik in een schrift schrijf hoe ik dit boek zou verfilmen. Welke cast, soundtrack etc. Ach zo blijf je bezig.

 4. Zeker en ik vind het ook heerlijk om op een vrije dag op de bank te ploffen en films en series te kijken. Ik probeer wel zoveel mogelijk films te kijken die ik nog niet heb gezien, maar het komt ook nog steeds voor dat ik er een uit de kast trek die ik al heb gezien. De bioscoop bezoek ik ook bijna niet meer en ik merk wel dat ik veel nieuwe films mis en moet wachten op de DVD of Blu-ray. Ergens is dat jammer, maar ik irriteer mij gewoon snel in een bioscoop. Helaas heb ik ook een tweede “verslaving” en dat is gamen. Ik ben inmiddels 32, maar ik vind het nog steeds heerlijk om met de controller van de PlayStation in mijn handen te zitten en spelletjes, zoals Fifa, Assassin’s Creed en andere toffe games te spelen. Dus ik heb wel regelmatig te maken met een luxeprobleem, omdat ik dan niet goed kan kiezen tussen mijn hobby’s. Oja, en ik moet natuurlijk ook wel het blog geüpdatet houden en daar gaat ook redelijk veel tijd in zitten. 🙂

  Leuk stuk (en ook leuk om te lezen dat je mijn blog dagelijks bezoekt) 🙂

 5. Yay! Thanks voor de shout out! En dat je de naam van mijn blog leuk vindt! 🙂 Ik hoop dat jullie gemerkt hebben dat ik jullie blog onder mijn favorieten heb staan in mijn sidebar 🙂

  Ik vermijd de bios in het weekend tenzij ik echt niet op een andere dag kan. Ik ben ook een vroeg grijs aan het wordende begin dertiger en ik irriteer me aan al die jongelui die alleen maar naar hun smartphones staren tijdens de film en het licht van hun telefoons! (einde rant!)

  Ik ben ook verslaafd aan films. Behalve het kijken van films en op internet lezen over films vind ik het ook leuk om mijn oude film tijdschriften, zoals Empire en Movieline nog een keer door te bladeren.

 6. Heel herkenbare column en ook aan deze kant bevind zich een vroeg grijs wordende beginnende 30-er. We kunnen een hele community gaan bouwen 🙂

  Ik ben mega verslaafd aan niet alleen films, ook TV-series slokken een aanzienlijk deel van mijn tijd op. Daarnaast wil ik net als Paul Hauer ook nog weleens de controller van mijn Playstation (4, dat dan weer wel), oppakken.

  Meerdere films kijken op één dag? Go for it! Ik red het overdag niet vanwege mijn gezin maar ik kan, zeker in het weekend, het volhouden tot in de late uurtjes.

  Ook ik vermijd in het weekend de bioscoop. Ga er graag heen (heb ook een Unlimited pas) maar dan wel overdag of zo nu en dan ’s avonds als het niet anders kan. Gelukkig kan ik mijn werk zo indelen dat ik die vrijheid wel heb. Wel probeer ik vaak zo veel mogelijk bioscoopfilms op 1 dag te kijken. Als ik 2 of 3 weken niet ben geweest dan zit ik daarna op een doordeweekse dag van 11.00 tot 23.00 in de bios.

 7. Hahaha lijkt mij een goed idee om een community te beginnen :-D. Wel fijn dat je kunt kiezen wanneer je bios kan. Overdag lijkt mij soms ook fijner, al moet ik zeggen dat het ’s avonds wel gezellig is.

  En ik zie dat je zelf ook een blog hebt, leuk. Ik hou je in de gaten voor leuke tips.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.