Verliefd op Rotterdam

Als medewerker van een gerenommeerd Rotterdams bureau voor ruimtelijke ordening, stedenbouw, architectuur en landschapsontwikkeling, is een film over groot stedelijke problematiek van Rotterdam een must-see. Het leuke is dat onderaan deze pagina een link staat waar je de film in zijn geheel kunt zien.

Rotterdam 2040

In 2010 verscheen het boek ‘Rotterdam 2040. De film is het (logische) vervolg  op dit langdurige onderzoek naar de geschiedenis van Rotterdam.

De film Rotterdam 2040 is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Gyz La Rivière (frans voor Gijs van de Rivier).  De  première was afgelopen mei in TENT. “Je kan niet vooruit zonder achterom te kijken”  is het uitgangspunt van deze film. De film is een persoonlijke visie, dus geen praatjes van een hele stoet  deskundigen. Deze multidisciplinaire kunstenaar schetst door middel van een mengeling van feiten, fictie en futurisme zijn persoonlijke visie op de ontwikkeling van Rotterdam.

Op de website van de film staat het mooi verwoord: “Hoewel het in de film voortdurend over architectuur en stadsvernieuwing gaat, is Rotterdam 2040 in de eerste plaats een film over mensen. De subjectieve beleving van de stad door haar (toekomstige) bewoners vormt het belangrijkste motief voor de keuze van de architectonische blunders en aanpassingen voor de toekomst die in de film naar voren worden gebracht. Dit alles natuurlijk met een vette knipoog.”

Gyz La Rivière pleit voor meer inwoners voor Rotterdam en  laat op zijn frisse manier zien hoe het verhaal van de vernieling van Rotterdam steeds verkocht is als vooruitgang. Ook toont hij aan dat grote delen van Rotterdam niet zijn verwoest door het bombardement, maar door onze eigen handen en neemt hij oude (utopische) ideeën over de stad Rotterdam onder de loep.

Verliefd op Rotterdam

La Rivière is verliefd op Rotterdam. En hij is gul, hij deelt die liefde met jou: de kijker. Of je het nu met hem eens bent of niet, dat doet er niet zo veel toe. Het is immers zijn persoonlijke visie op de toekomst van Rotterdam, maar door zijn enthousiasme is hij in staat die liefde echt over te brengen op jou als kijker. Ook voor niet-Rotterdammers die geïnteresseerd zijn in groot stedelijke problematiek is de film zeker interessant.

Ben je nieuwsgierig geworden?  De film is te hier te zien.

geschreven door de vrouwelijke protagonist

Share

Een gedachte over “Verliefd op Rotterdam

  1. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam en ben dan ook erg benieuwd naar deze documentaire..zo even vluchtig door de film scrollend zag ik al een hoop mooie nostalgische beelden. Zeker een film die ik een kans ga geven. Thanks voor de tip!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.