Verhuizen

verhuizen-tipsSinds een maand ben ook ik eindelijk groot schuldbezitter. Ik heb inmiddels mijn 30 m2 kleine –  maar wel gezellige –  studio verlaten voor een iets rianter appartement van 80 m2. Na weken van klussen en het overhuizen, had ik wel weer zin om een post te schrijven. Het onderwerp laat zich natuurlijk wel raden: verhuizen.Maar zijn er eigenlijk wel films die specifiek over verhuizen gaan? Als ik in mijn geheugen graaf, kan ik welgeteld nul voorbeelden noemen. Nul! Dat is best wel weinig. Dan maar googelen en kijken of ik een film over verhuizen tegenkom. Misschien blijk ik er toch nog wel één of meerdere te kennen.

Karate kid

Na een beetje googelen kom ik als eerste uit op films als Karate kid, Toy Story en Cheaper by the dozen! Niet echt hoogstaande films zullen we maar zeggen. Althans, dat vind ik. Karate kid is eigenlijk wel een jeugdsentiment. Elke keer als ik die film had gezien (en dat is vaak), dacht ik dat ik net zo goed was in karate als mister Miyagi.

Maar goed, geen hoogstaande voorbeelden tot nu toe. Even verder zoeken dan mijn neus lang is.

Reizende muzikant

Ineens schiet mij iets te binnen. Eind vorig jaar heb ik Inside Llewyn Davis gezien. Een film over een ‘reizende’ muzikant. Wat heeft dat dan te maken met verhuizen vraag jij je zeker af? Omdat Llewyn een muzikant is die die eindjes aan elkaar moet knopen, heeft hij geen vaste verblijfplaats. Resultaat is dat hij afhankelijk is van andere vrienden en bekenden om te overnachten: veel verhuizen dus. Het enige dat hem dierbaar is, is zijn gitaar. Want zonder gitaar ook geen geld.

Dat geld niet alles is, blijkt ook wel uit het verhaal. Llewyn doet er veel aan om publiciteit te krijgen, maar houdt hier wel een eigen mening op na. Commerciële muziek maken, is niet iets wat zijn voorkeur heeft. Mensen om hem heen breken vervolgens door en hij blijft zelf steeds maar weer in dezelfde bar spelen. Mooi moment in de film is wanneer op het einde Llewyn van het podium afstapt en naar een achterliggende steeg loopt om te roken. Terwijl hij wegloopt hoor je op de achtergrond Bob Dylan het fijne nummer Farewell zingen. En we weten allemaal hoe zijn carrière vervolgens is verlopen. Zo kan het dus ook.

Joe

Ook de film Joe heeft met verhuizen en jezelf aanpassen te maken. In deze film speelt Nicolas Cage de rol van een alcoholverslaafde, maar hardwerkende man. Hij heeft zijn eigen bedrijf (in het vergiftigen van bomen!) en komt op een dag in contact met de 15-jarige Gary. Gary heeft het thuis niet goed en ook zijn vader is een alcoholverslaafde, die er ook af en toe op losslaat in eigen huis. Door het gedrag van zijn vader was de familie genoodzaakt om al een aantal keren te verhuizen. Joe herkent zich in Gary en neemt het meerdere malen op voor hem. Gary doet er dan ook alles aan om zich aan te passen aan zijn omgeving.

Oude liefde

Als laatste de franse film Amour. Een film die te maken heeft met het ‘verhuizen’ naar het hiernamaals. Twee oudere mensen wonen al zo lang samen dat ze niet meer zonder elkaar kunnen. Wanneer op een dag blijkt dat Anne een beroerte heeft gekregen, gaat het snel bergafwaarts met haar. Zelfs de kleinste dingen in het leven zijn niet meer vanzelfsprekend. De film is aangrijpend. Niet alleen omdat Anne heeft te lijden onder de beroerte, maar ook haar man George. George doet er alles aan om alles zo normaal mogelijk door te laten gaan. Alleen gaat dit niet meer zo gemakkelijk en dat raak George. Kan hij wel zonder de Anne zoals hij haar kent? En kan hij überhaupt wel zonder haar? Een aanrader van de bovenste plank als je het mij vraagt.

Aanpassen

Al met al zijn er weinig films die puur en alleen over verhuizen gaan. Het gaat vaak over het aanpassen aan je nieuwe omgeving of situatie en niet zozeer om het verhuizen zelf. Verhuizen is vaak slechts een onderdeel van de film, waardoor je het verhaal beter begrijpt. Want we weten allemaal dat verhuizen betekent dat je jezelf moet aanpassen aan de omgeving. En aanpassen kost tijd. Bij de een wat langer dan de ander.

Gelukkig voel ik mij vanaf dag één al thuis in mijn nieuwe huis.

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

3 gedachtes over “Verhuizen

  1. Filmtip: The Money Pit. Een iets oudere komedie met Tom Hanks over een stel dat gaat klussen en dat gaat natuurlijk allemaal fout 🙂 Het gaat ook niet specifiek over verhuizen, maar ik vind wel dat verhuizen en klussen een grote rol speelt in deze film.

    Goed om te lezen dat je je thuis voelt 🙂 Enjoy!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.