Vergelijken

vergelijken

We hebben er allemaal wel eens last van: geen inspiratie. Toen wij – De Protagonisten –  het daar met elkaar over hadden, diende de oplossing zich eigenlijk automatisch aan. We geven elkaar een schrijfopdracht in tijden van “droogte”.  Ik mag daarin het spits afbijten. Mijn opdracht? Schrijf maar iets over vergelijken.

Dit onderwerp komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Na het zien van een film wil de mannelijke protagonist regelmatig roepen “deze film is misschien nog wel beter dan die of die”. Mijn antwoord is dan vaak “die films kun je echt niet met elkaar vergelijken”.  Maar is dat wel een correct antwoord?

Waarom zou je vergelijken?

Waarom wil men toch altijd vergelijken? Het beter dan, het leuker dan, het groter dan. En hoe vergelijk je? Op de emotie? Op de inhoud? Op de acteerprestaties? Het gevoel?

Mijns inziens kun je alleen films met elkaar vergelijken in het geval van een origineel en een remake (zie mijn eerdere post over remakes). Dan zijn de ingrediënten hetzelfde en kun je de overeenkomsten en verschillen bepalen, zoals bijvoorbeeld bij The girl with the dragon tattoo.

Appels met peren

In alle overige gevallen ben IK niet in staat om vergelijkingen te maken. Daarom heb ik ook moeite met lijstjes. Neem als voorbeeld het (lichtvoetige) genre komedie. Hoe vergelijk je in hemelsnaam The Grand Budapest Hotel met Soof?  Aan de hoeveelheid (glim)lachjes? En dan heb ik het alleen nog maar over film jaar 2014. Hoe vergelijk je alle komedies die je ooit hebt gezien?

Bij het genre drama wordt het nog moeilijker, omdat dat daar doorgaans de emoties een grotere rol spelen. Is Jagten beter dan Amour? Bij beide films kon ik mij verplaatsen in de hoofdrolspeler. De acteerprestaties vond ik bij beide films erg goed en mijn emoties waren bij beide films enorm.  Bij Jagten was het woede om het onrecht. Bij Amour was het verdriet. Het liet mij inzien dat je niet bang hoeft te zijn om dood te gaan, maar dat je bang moet zijn om onmenswaardig oud te worden. Dus beide films hebben dus dezelfde ingrediënten, maar er zijn twee verschillende (smakelijke) gerechten van gemaakt.

In mijn optiek blijft het appels met peren vergelijken, dus mijn conclusie is dat het een correct antwoord is dat je films niet met elkaar kunt vergelijken. Tenzij het een remake is.

Geschreven door de vrouwelijke protagonist

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.