Tijd: tik tak, tik tak…

clock-hd-wallpapers-free-download-marvelouls-hd-desktop-background-images-of-clockDaar zit je dan op een druilerige zondag. Sporten gaat hem vandaag niet worden, want daar regent het toch echt iets te hard voor. Zelfs hardlopen gaat mij op dit moment te ver. Ach ja, het zij zo. Accepteren en volgende week dan maar weer sporten. Het niet kunnen sporten biedt natuurlijk wel weer andere mogelijkheden. Het schrijven van een nieuwe post dus. Bijvoorbeeld over tijd, aangezien afgelopen weekend de klok een uur vooruit is gezet. Tik tik, tik tak…

Scifi

Bij films en tijd denk je al snel aan scifi’s en dan met name films over tijdreizen. Veel van dergelijke films zijn vrij commercieel, maar er zijn ook filmhuis films met een dergelijk genre. Predestination bijvoorbeeld.

Een film met Ethan Hawke, Ethan Hawke en Ethan Hawke. Nee, ik stotter niet en ben ook niet vergeten andere acteurs te benoemen. Ethan speelt in deze film meerdere rollen, waarbij je als kijker  zeer goed moet opletten om het verhaal te kunnen blijven volgen. Echt een mindfuck film, die je denk ik nog wel een keer moet kijken om hem te begrijpen.

Andere fijne tijdreisfilms die ik goed vind zijn Back to the future (duhhh), The butterfly effect, Groundhog day en Paycheck.

Memento

Dan Memento. Geen tijdreisfilm, maar wel een film waarin tijd een grote rol speelt. Het begin van de film is het eind, en het eind is het begin. Ja als ik dat zo lees, klinkt dat stom, maar het is echt zo. Daar waar ik bij Predestination zei dat je constant moet opletten, is dat bij Memento nog meer het geval. Eén keer met je ogen knipperen en je hebt al iets gemist. Hoofdlijn in het verhaal is kortetermijngeheugen. Als dat ontbreekt dan heb je toch wel echt een probleem, getuige deze film. Probeer dan maar eens ezelsbruggetjes te verzinnen om alles te onthouden. Tatoeages helpen daar in ieder geval wel bij in het geval van de hoofdpersoon (Guy Pearce).

The imitation game

Dat tijd ook heel kostbaar kan zijn, bewijst The imitation game. Ten tijde van WOII was Alan Turing (Benedict Cumberbatch) druk bezig de Enigma-code van de Duitsers te breken. Hoe sneller, hoe beter natuurlijk. En wanneer hij de code eenmaal heeft gebroken, kan ook weer niet te snel gehandeld worden richting de Duitsers. Het zou namelijk wel opvallen als de geallieerden ineens alle aanvallen van de Duitsers goed wisten te voorspellen. Dankzij Alan Turing zijn waarschijnlijk miljoenen levens gered. Jammer dat hij door zijn homoseksualiteit in die tijd nooit is geaccepteerd.

Nightcrawler

Dat tijd een grote rol speelt in het verslaan van het laatste nieuws, blijkt uit de film Nightcrawler. Jake Gyllenhaal speelt een (als je het mij vraagt) briljante rol van freelance misdaadjournalist. Helemaal geobsedeerd door zijn werk, gaat Lou Bloom (Jake) vaak veel te ver om het laatste nieuws als eerste te verslaan. En ergens als eerste zijn is nogal een opgave soms. Ben je net te laat, dan gaat het geld dat de grotere nieuwszenders voor het eerste nieuws over hebben, aan je neus voorbij.

Zo, de tijd vliegt voorbij. Ik was even vergeten dat de klok een uur vooruit is gezet, dus ik moet weer richting bed. Kennen jullie nog films waarin tijd een grote rol speelt?

geschreven door de mannelijke protagonist

Share

3 gedachtes over “Tijd: tik tak, tik tak…

  1. Ik had wel van Predestination gehoord, maar wist niet dat het een filmhuis film was. Ik dacht eerder een goedkope scifi, maar het klinkt alsof de film meer inhoud heeft dan ik had verwacht.

    About Time met Rachel McAdams vind ik een leuke time travel film. 🙂

    1. Ik moet toegeven dat het een twijfelgevalletje is 😉 About time heb ik nog niet gezien, maar dat zal vast wel goed komen. Ik vind het altijd wel leuk als Bill Nighy in een film zit.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.