Zoals jullie inmiddels weten, ben ik verhuisd. Deze verhuizing is vrij soepeltjes gegaan, op één ding na. Ik heb namelijk nog steeds geen internet en televisie. Ow, ow, ow, wat voel ik mij afhankelijk ineens. Dat betekent onder andere dat ik geen films op televisie kan zien, ondanks de mooie tips van deze week. Ook kan ik alle leuke weetjes over films moeilijk opzoeken op internet.
Maar niet getreurd, dat betekent dat ik tijd heb voor andere dingen. Onder andere voor het schrijven van een post voor op ons blog: deze dus. Dan maar even via mijn telefoon alle bijbehorende weetjes en linkjes opzoeken. Kost iets meer tijd, maar je moet er iets voor over hebben.
Internet
Zijn er films die over het internet gaan? De eerste film die in mij opkomt, is The social network. Deze film gaat over het ontstaan van Facebook, en dan vooral hoe Mark Zuckerberg hier een rol in heeft gespeeld/speelt. Wat ik bijvoorbeeld niet wist, is dat het begon als site die alleen voor een universiteit was bedoeld. Grappig en leuk weetje. Iets minder leuk weetje is dat hij het idee waarschijnlijk heeft gestolen van iemand anders. Nou ja, niet helemaal gestolen, maar geperfectioneerd. Een leuke film met maar één minpunt: Justin Timberlake. Al speelt hij in Inside Llewyn Davis best goed. Dat komt misschien dan ook omdat hij daar een artiest speelt, iets wat hij in het dagelijkse leven natuurlijk ook is.
The Matrix is ook een voorbeeld, maar daar ga ik geen woorden aan vuil maken. You’ve got mail daarentegen is een mooi voorbeeld van de werking van internet. Misschien is de film ook wel de inspiratie geweest voorde makers van de dating-app Tinder. In You’ve got mail zijn twee collega’s namelijk met elkaar aan het mailen, zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Tikkeltje romantisch, maar wel grappig. De rollen zijn weggelegd voor Tom Hanks en Meg Ryan.
Televisie
En dan die ow zo verslavende televisie. Hebben jullie net als ik dat als je je huis binnenstapt, dat je hem automatisch aanzet? En maar zappen. Geen drol op de televisie en toch maar blijven kijken. Je zou denken dat je toch iets beters kunt doen met die tijd.
Ook over de televisie zijn voorbeelden te noemen. De film Man on the moon gaat bijvoorbeeld over Andy Kaufman. Wie? Andy Kaufman (dat staat er toch?). Bij ons geen bekende, maar in Amerika een zeer beroemde tv-persoonlijkheid geweest. In de film neemt Jim Carey de rol van Andy op zich. Waar we Jim normaal kennen om zijn grappige en vaak te overdreven rollen, speelt hij in deze film een serieuze rol. Aangezien Andy Kaufman zo gek als een deur was, is die rol ook wel weer op het lijf van Jim Carey geschreven. Grappig dat Jim Carey trouwens ook de hoofdrol speelt in The Truman show. Een Big Brother-achtige film over alleen Truman. Zonder dat hij het weet trouwens.
Ook schijnen (ik weet het eerlijk gezegd zelf niet) Network en Good night and good luck pareltjes te zijn. Laatst genoemde is een film die is geregisseerd door George Clooney (de man met de mooiste haarbos van de wereld). Een verhaal over de verslaggever Edward R. Murrow en zijn haatcampagne tegen een senator. Alles speelt zich af in de jaren ’50, vandaar dat de film ook in het zwart-wit is geschoten. Dat brengt je toch weer terug in de tijd en maakt de film geloofwaardiger.
Zo dat waren mijn weetjes over internet- en televisiefilms. Nu toch maar hopen dat het televisie- en internetloos zijn van korte duur is.
Geschreven door de mannelijke protagonist
Network is erg goed. Peter Finch kreeg postuum een Oscar voor zijn rol als televisiepresentator die dreigt te worden ontslagen. Hij werd onsterfelijk met de beroemde uitspraak: I’m as mad as hell, and i’m not going to take this anymore!
Het nadeel van films over internet is dat ze veel scènes bevatten met mensen die achter een computer zitten en naar een scherm staren. In 1995 waren er minstens twee actiefilms over internet: The Net met Sandra Bullock (die ik heb overgeslagen) en de hip bedoelde sciencefiction Hackers (1995) met een hele jonge Angelina Jolie (een film die ik alleen gezien heb vanwege een optreden van ‘onze eigen’ Urban Dance Squad). Disconnect (2012), over de gevaren van internet, is meer van het educatieve soort.
Internet en horror worden ook vaak gecombineerd. Een van de weinige goede film die ik in dat genre heb gezien is Kairo van Kiyoshi Kurosawa uit 2001, ook bekend als Pulse. De Amerikaanse remake is niet om aan te zien.
The Net en Hackers ken ik inderdaad ook, maar vond ik niet echt het benoemen waard 🙂 Toen ik nog jong was vond ik dat leuk. Nu ziek je pas hoe ‘armzalig’ die films eigenlijk zijn.
Zelf zet ik de TV meestal alleen aan als ik een film ga kijken of als ik game….TV kijk ik heel sporadisch tenzij anderen in het huis dat doen.
Network is een film die je zeker moet gaan kijken, die is erg sterk. En de serie die ik op het moment aan het reviewen ben, Black Mirror is ook een aanrader omdat deze kijkt naar de impact van technologie op onze levens.
Hoe lang duurt het voordat je weer je internetaansluiting hebt? Als blogger is een connectie toch wel belangrijk 😉
Gelukkig heb ik alweer een netwerkverbinding. Nu liggend op de bank tv aan het kijken en tegelijkertijd een beetje schrijven. Eens kijken of Network echt zo goed is als jullie zeggen. Ik ben benieuwd…