Sergio Herman, Fucking Perfect

De Beste Hobbykok van VlaanderenLantarenVenster had samen met De Buik van Rotterdam de voorpremière van de documentaire Sergio Herman, Fucking Perfect georganiseerd. De documentaire toont het wel een wee uit het leven van sterrenchef Sergio Herman. De voorpremière was in de grote zaal van LantarenVenster en de maandagavond was hiervoor uitgekozen, zodat culinair Rotterdam ook aanwezig kon zijn. Het was dan ook uitverkocht.

Alles aan deze documentaire klopte. Regisseur Willemiek Kluijfhout doet de titel ook eer aan. De muziek, de snelheid, de grofkorrelige gefilmde (natuur)beelden. Het was in balans, het was perfect. Deze documentaire laat, in tegenstelling tot de documentaire El Bulli-cooking in progress, het persoonlijke verhaal zien.

Buzz

Dat je niet zomaar drie Michelin sterren verdient moge duidelijk zijn, maar een kijkje in de keuken doet je realiseren dat dit topsport is. Niet even vlammen voor een toernooi , maar 6 dagen in de week en 18 uur per dag gas geven. Of buzzen, zoals Sergio dat noemt. Een term die veelvuldig naar de keukenbrigade wordt geroepen. En iedere dag verwacht hij van zichzelf en zijn medewerkers meer dan 100% inzet. Het streven is …. perfectie.

Dat zijn dag ook maar 24 uur heeft zou je bijna vergeten. Naast de 18 uur die hij per dag besteed aan zijn vak, heeft hij ook nog een privé leven met vrouw en kinderen.
Wat mij duidelijk werd tijdens het kijken naar Fucking Perfect is dat zijn hoofd nooit stilstaat. Vol met ideeën over receptuur, smaken, aankleding en de toekomst. Niet verwonderlijk dat hij het “rustiger aan” wil gaan doen, want zo’n moordend tempo is bijna niet vol te houden.

Ballen

Na 25 jaar sloot hij, in 2013, zijn driesterren restaurant Oud Sluis. Op de top van zijn roem. Daar heb je ballen voor nodig. Niet alleen om te stoppen op dat moment, maar ook omdat het een familiebedrijf is. Je trekt de stekker uit je eigen geschiedenis. De wens om het rustiger aan te doen komt voort uit die geschiedenis. Wetende wat hij zelf als kind heeft moeten missen, omdat zijn vader altijd in de keuken stond. Ontroerend is het om te zien dat hij met zijn held, zijn leermeester, zijn vader, samen door een fotoboek aan het bladeren is en het duidelijk wordt dat zijn vader aan dementie lijdt. Als je van zo dichtbij geconfronteerd wordt met de betrekkelijkheid van het leven besef je dat ook moet genieten.

Perfectionist

Genieten van het leven is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je zo gedreven bent en zo perfectionistisch dan kan het haast niet anders dan dat je er toch weer vol gas (buzz) tegen aan gaat. En dat zie je dus ook gebeuren. De verbouwing en het opstarten van zijn nieuwe restaurant The Jane in Antwerpen wordt mooi in beeld gebracht. Inmiddels heeft The Jane ook een ster… dus hoezo rustiger aan doen? Aangezien zijn vrouw, Ellemieke Vermolen, zelf ook uit een horeca gezin komt, begrijpt ze de inzet van haar man wel, maar maakt ze zich toch zorgen om zijn gezondheid. Haar angst dat hij zo ver doorgaat totdat zijn lichaam hem een echte waarschuwing geeft is niet ongegrond.

Rockster

Chef-koks hebben tegenwoordig een sterrenstatus. Vroeger moest je goed kunnen koken, tegenwoordig moet je jezelf ook kunnen verkopen. Aan die roem hangt een prijskaartje. Als je een goed lopende zaak (in dit geval zaken, want er is ook nog restaurant Pure C in Cadzand) wil, kookboeken uitgeeft, vrouw en kinderen hebt dan moet je jezelf in stukjes delen. Sergio zegt het zelf in de documentaire: “Iedereen wil een stukje Sergio Herman”. Ik hoop voor hem, zijn familie en alle gastronomiefreaks dat het Rock and Roll credo “Live Fast, Die Young” niet op Sergio Herman zal slaan.

Fucking Perfect is te zien vanaf 12 maart.

Share

6 gedachtes over “Sergio Herman, Fucking Perfect

  1. Klinkt zeer interessant, wil deze nog wel zien. Raad jullie ook aan de documentaire Spinning Plates te zien, die is ook erg interessant omdat deze niet alleen een topchef volgt, maar ook mensen met een familie restaurant en eentje die echt het centrum voor een gemeenschap is.

    1. Zeker kijken, krijg je geen spijt van. Na de docu weet je alles over Sergio én hoe het er aan toe gaat in een professionele keuken :-). Iemand met passie voor zijn vak- maakt eigenlijk niet uit welk vak- is altijd mooi om naar te kijken.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.