Samen

SamenSamenzijn is mooi. Samenzijn is fijn. En samenzijn is genieten. Nee, dit is geen zoetsappige start van een liefdesroman, maar een idee voor een post dat door mijn vriendin werd aangedragen. Eigenlijk helemaal geen gek idee, gezien de films die ik dit jaar heb gezien over stelletjes.Oude liefde

In Ruth & Alex spelen Morgan Freeman en Diane Keaton een ouder koppel dat nog steeds superverliefd op elkaar is. Aangezien ze wat minder mobiel worden, zijn ze op zoek naar een nieuw appartement in New York, zonder al die vervelende trappen op te moeten. Ze zien vele appartementen, waarbij makelaars soms een raar spelletjes spelen. Conclusie van het verhaal is dat de liefde tussen hen na al die jaren nog steeds zo echt en hecht is, dat het niets uitmaakt waar ze wonen. Zolang ze elkaar maar hebben. Mooi is dat.

Engels versus Chinees

Lilting gaat over een geïmmigreerde Chinees-Cambodjaanse moeder die de Engelse taal, na al die jaren, nog steeds niet spreekt of begrijpt. Ze woont in een bejaardentehuis en als haar enige familielid, haar zoon Kai, komt te overlijden, komt ze in een isolement.  Dan leert ze in het verpleeghuis iemand leuks kennen, maar beide spreken ze elkaars taal niet. Een tolk biedt uiteindelijk de uitkomst. Deze tolk wordt gevraagd door de vriend van haar overleden zoon Kai. Niet zomaar een vriend, maar DE vriend. En laat de moeder nou net niet weten – of ze doet alsof – dat beide een relatie met elkaar hadden. Een prachtige film dus over liefdesverdriet en nieuwe liefde, nieuw samenzijn en samenzijn in het verleden.

Geweld

In maart van dit jaar zijn wij blij verrast door A most violent year. Een spannende thriller met in de hoofdrollen Oscar Isaac en Jessica Chastain. Zij spelen een koppel dat door hard en eerlijk te werken de top van de stookolieindustrie in New York proberen te bereiken. Maar laat het nu net 1981 zijn, het meest gewelddadige jaar van New York tot dan toe. Corruptie en overvallen zijn de waan van de dag, daar waar zij dus eerlijk handel proberen te drijven. Als blijkt dat dit niet mogelijk is, doen ze er samen (voornamelijk op aandringen van vrouwlief) alles aan om het hoofd boven water te houden. Wat er ook gebeurt, ze blijven elkaar altijd onvoorwaardelijk steunen.

Toeristen

Stel dat je een weekje samen gaat skiën met vrouwlief en de kinderen, en terwijl je op het terras zit komt er een lawine op je af. Wat zou jij doen? Ik zou waarschijnlijk mijn vrouw en kinderen in veiligheid brengen. Zo niet in Turist. Het enige dat manlief belangrijk vindt om te redden, is zijn smartphone. Lekker belangrijk zou je denken. Door zijn actie wordt de relatie in de loop van de rest van de vakantie steeds meer op de proef gesteld. Toch blijft het lastig om te zeggen wat ik zou doen in een dergelijk situatie. Ik ben ten slotte nog nooit in zo een situatie beland. Eén ding weet ik wel zeker. Die smartphone ben ik liever kwijt dan rijk, dus die laat ik in ieder geval lekker liggen. Ik zou alles doen wat ik mijn macht ligt om mijn gezinnetje te redden.

Grote ogen

Tot slot de film Big eyes met Amy Adams en Christoph Waltz. Ook deze film gaat in zekere zin over samen zijn. De vrouw is super goed in schilderen, maar weet tot dan toe geen schilderij te verkopen. Zodra haar toekomstige man in beeld komt, verkopen haar schilderijen ineens wel. Maar de schilderijen zijn niet verkocht onder haar eigen naam, maar onder zijn naam. Hij houdt haar voor dat dit het beste is voor iedereen. Je moet toch wel sterk – of eigenlijk zwak – zijn om het zo lang met een dergelijke fraudeur vol te houden. Eén van de belangrijkste scènes speelt zich af in de rechtszaal, om te bewijzen wie er echt de schilderijen schildert. Als je de film nog niet gezien hebt, dan raad ik je in ieder geval deze scene aan.

Uiteraard zijn er nog vele andere films die over samenzijn gaan. Ik heb er voor gekozen om enkele films die wij dit jaar in de bioscoop hebben gezien, hier te beschrijven. Wat zijn jullie favoriete films over samenzijn?

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

5 gedachtes over “Samen

  1. The Station Agent. Een paar dagen geleden gezien. Het gaat over een kleine man die juist alleen gelaten wilt worden. Maar door twee bijzondere mensen komt hij er achter dat het leven veel leuker is als je dit samen met anderen kunt delen.

  2. Goede vraag! Ik kan niet zo snel een favoriete film over samen zijn bedenken, maar één die vers in mijn geheugen zit is The One I Love, over een getrouwd stel dat een weekendje weggaat op advies van een relatietherapeut. Een heel vreemde film.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.