Plakplaatjes

tattoo-career

Vorige maand heb ik mijzelf getrakteerd op twee nieuwe tatoeages. Dit bracht mij op het idee om te schrijven over tatoeages in films.

Niet vergeten

niet vergeten

De eerste film die mij te binnen schiet is dan Memento. Fantastische en originele  film met Guy Pearce in de hoofdrol. Hij speelt een man die door een klap op zijn hoofd geen nieuwe herinneringen kan maken. Deze klap heeft hij gekregen tijdens een inbraak in zijn huis, waarbij zijn vrouw werd vermoord. Hij is vastbesloten om de moordenaar op te sporen, maar omdat hij niets kan onthouden besluit hij belangrijke feiten op zijn lichaam te  tatoeëren. Het is een beetje rigoureus, maar een voordeel is dat je de notities niet kwijt kunt raken.

Ook Michael Scofield uit de tv-serie Prison Break gebruikt zijn lichaam als het ultieme spiekbriefje. Als bouwkundig ingenieur werkt hij bij een bedrijf dat de Fox State Penitentiary renoveerde. Hij besluit om de blauwdrukken en andere relevante informatie (in code) op zijn lichaam te tatoeëren. Waarom? Zijn broer zit (onterecht) gevangen voor een moord op de broer van de vicepresident van de Verenigde Staten, en zijn executie staat al gepland. Michael wil zijn broer helpen ontsnappen en daar zijn die blauwdrukken voor nodig. Ander onderdeel van zijn plan is om zichzelf te laten opsluiten in dezelfde gevangenis. Dat krijgt hij voor elkaar door een gewapende overval te plegen waar hij vijf jaar voor moet zitten. Je moet wat voor je broer over hebben.

Groente is zo veelzijdig

max cady

Max Cady is ook zo’n personage vol met plakplaatjes. Max wie? Max Cady, gespeeld door Robert De Niro in Cape Fear. Een verkrachter die er achter komt dat hij vrij gepleit had kunnen worden door zijn advocaat. Helaas voor hem heeft zijn advocaat dat bewust niet gedaan. Dat vraagt om wraak. Dus als Max 14 jaar later vrijkomt, is het om de rekening te vereffenen. In de ogen van Max gaat het om gerechtigheid en daarom heeft hij heel groot de “Scales of Justice” op zijn rug laten tatoeëren.
Persoonlijk vond ik De Niro geweldig in deze rol. Een echte griezel.

Leuk detail: De Niro heeft zich echt laten tatoeëren voor deze rol. Niet met inkt, maar met kleurstoffen uit groenten. De tatoeage vervaagt en verdwijnt  na enkele maanden.

Afstotend?

american history x

Een andere tattoo die op mijn netvlies gebrand staat is de swastica op de borst van Derek in American History X. Hoe is het mogelijk dat ik zo iets afstotelijks toch aantrekkelijk blijk te vinden. Dat heeft natuurlijk te maken met Edward Norton die deze rol zo voortreffelijk neerzet. Toch schrok ik van mijzelf dat ik lichtelijk opgewonden raakte toen Derek in niets dan zijn witte boxershort, armen wijd recht in de camera kijkt. Alles wat fout/slecht is zie je in dat shot, en toch had ik zoiets van: mmmmm lekker. Je zou dat makkelijk kunnen wegschrijven dat foute mannen een aantrekkingskracht hebben op veel vrouwen, maar dat gaat niet altijd op.

the-place-beyond-the-pines-ryan-gosling

Ryan Gosling speelt in The place beyond the pines ook een foute man (met tatoeages), maar daar ging mijn hard niet sneller van kloppen. Gosling speelt hier de rol van ‘Handsome’ Luke Glanton. Een professionele motor (stunt)rijder. Om het beeld van bad boy te versterken zit zijn personage onder de tatoeages. Als hij er achter komt dat hij een zoontje heeft, wil hij zijn zoontje en ex-vriendin financieel ondersteunen. Hij vindt daar een originele oplossing voor. Hij gaat namelijk banken beroven. Deze bad guy heeft dus een klein hartje en dat maakt hem dus blijkbaar minder aantrekkelijk in mijn ogen . Tja ik weet het…voer voor psychologen.

Elise

elise_The-Broken-Circle-Breakdown

Ik sluit deze post af met Elise. Het personage van Veerle Baetens  in The Broken Circle Breakdown. Elise is een tattooartieste, zangeres en moeder. Een eigenzinnige vrouw die onder de tatoeages zit.
Als haar zesjarige dochtertje komt te overlijden, komt haar relatie zwaar onder druk te staan. Het is een hartverscheurende film. De inkt op het lichaam van Elise vind ik persoonlijk wonderschoon, maar ja ik ben nou eenmaal verzot op plakplaatjes.

Er zijn nog veel meer films te noemen, maar ik heb mij gefocust op (filmhuis)films die ik heb gezien. Misschien hebben jullie nog tips voor films buiten deze categorie waar ik mijn fascinatie voor tatoeages mee kan voeden?

Geschreven door de vrouwelijke protagonist

Share

6 gedachtes over “Plakplaatjes

  1. Eerste waar ik aan moest denken was inderdaad Cape Fear. Maar waar ik wel benieuwd naar ben, welke twee “plakplaatjes” heb je laten zetten?

    1. Ik heb er nu vijf. Allemaal met een speciale betekenis voor mij. De eerste heb ik al 28 jaar en is Kuifje met Bobbie (was vroeger een groot Kuifje fan. Dan heb ik nog een Keltische knoop en het Portugese woord “Saudade”. De laatste twee zijn het “=” teken (equality sign). Hier kun je allerlei betekenissen aan hangen, maar voor mij staat het voor een gelijke wereld. Een wereld waar mannen en vrouwen gelijk zijn. Een wereld waar het niet uitmaakt in welk lichaam je geboren bent of wie je liefhebt. De andere is de tekst “Beyond fear lies freedom”. Ik heb wat angststoornissen dus deze tekst is een soort mantra voor mij.

  2. De vlinders in The Broken Circle Breakdown leveren mooie beelden op.

    Er zijn flink wat acteurs en actrices met echte plakplaatjes op hun lichaam. Die plaatjes worden soms met schmink tijdelijk verwijderd, vooral als de acteurs en actrices geheel of gedeeltelijk ontbloot in beeld moeten verschijnen. Twee willekeurige voorbeelden die me te binnen schieten zijn Tom Hardy en Asia Argento.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.