Piep, piep

muis in bioscoopWij bezoeken eigenlijk maar twee filmhuizen: LantarenVenster en Cinerama. Beide zijn gevestigd in Rotterdam. De keuze voor Rotterdam is een gemakkelijke, aangezien we daar allebei werken.

LantarenVenster

LantarenVenster heeft een moderne strakke uitstraling. Dat is ook logisch want die is sinds  2010 op de huidige locatie gevestigd. Veel rode kleuren en omdat zowel de voor- als achtergevel volledig uit glas bestaat, ontstaat een ruimtelijk gevoel wanneer je binnen bent. In de foyer kijk je uit over de Rijnhaven naar Kralingen. In de verte doemen de Fenixloodsen op,  de prachtig mooie loodsen die je de historie van Rotterdam niet doen vergeten.

Cinerama

Cinerama daarentegen heeft nog steeds die welbekende bioscoopuitstraling zoals die in Amerikaanse films vaak voorbij komen. Alles is oud, veel rode kleuren en de meubels zijn ietwat gedateerd. But who cares? Het gevoel is fijn, je voelt je er thuis en ze hebben nog huisdieren ook. Ook de ligging van Cinerama is erg fijn: centraal in de stad aan de Westblaak.

Huisdieren

Rewind: huisdieren? Ja, die hebben ze. Ik heb ze nooit geteld, maar ze hebben er kleine muisjes rondlopen. Zowel in de foyer als in de zalen zelf.

De eerste keer dat wij een muisje zagen, was ongeveer een jaar geleden. We zaten een film na te bespreken (geen idee meer welke) en zagen ineens een piep klein muisje lopen. Het volgende half uur dat daar op volgde was hilarisch. Na de boel eerst een beetje verkend te hebben, kwam hij steeds dichter bij. Bewegen konden we niet, want dan was hij gelijk weer weg. Eten gooien leek wel te helpen. Want ja, welke Nederlandse muis houdt nou niet van gratis eten?

Nadat wij dat patroon eenmaal doorhadden, zaten we stokstijf in onze stoelen. Telefoon in de aanslag, want dit moest natuurlijk wel vastgelegd worden. Trippel trappel, hup daar kwam hij weer. Al snuffend liep hij onder onze stoelen door. Omdat ik vervolgens weer bewoog, hebben we hem helaas niet op beeld vast kunnen leggen.

Huismuis

En niet alleen in Cinerama troffen we een filmhuismuis, ook in LantarenVenster. Vliegensvlug rende de muis over de trappen van de zaal. Op zoek naar een mooi plekje misschien? Of al het achtergelaten eten meenemen voor de familie. We zullen het nooit weten. Wat we wel weten is dat deze muizen kwaliteitsfilms weten te waarderen.

Of zou het gewoon één muisje zijn die als bijbaantje een soort bewaker is die alles en iedereen controleert? Ik zie het al voor me. Een klein muisje met  een bewakerspakje aan met de welbekende letter V. Gedraag je je niet, dan flikkert hij je gewoon buiten.

Glimlach

Normaal gesproken ben ik niet zo van muizen die ergens binnen lopen. Maar omdat wij ze (nog) niet in grote getalen hebben gespot, werkt het vertederend. Niets aan doen. Laat ze maar af en toe een filmpje meepakken zou ik zeggen.

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

3 gedachtes over “Piep, piep

  1. Cinerama is inderdaad nostalgisch, heerlijke bioscoop. De sfeer is daar echt anders. Moet bekennen dat ik nog nooit in LantarenVenster geweest ben, terwijl ik m’n hele leven in (en om) Rotterdam woon.

    Zelf zou ik het minder vinden als ik de muizen zag lopen, maar met zo’n groot complex is dat denk ik moeilijk te vermijden.

  2. Qua sfeer is LV echt anders, maar ik zou toch een keer de stoute schoenen aantrekken. Tip: ga door de weeks, want in het weekend zijn er vaak jazz concerten waardoor het erg druk in de foyer kan zijn. Naast filmmuizen hebben ze dus ook jazzmuizen 🙂

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.