De Oscars: Wie o wie gaan er winnen in 2018?

Oscars

De Oscars. Je houdt er van of je houdt er niet van. Persoonlijk vinden wij het uitreiken van beeldjes voor de beste films een beetje overtrokken (niet zo erg als vier jaar geleden). Want hoe kun je nu een prijs voor beste film uitreiken? Wie bepaalt dat? Maar toch, de Oscars (Acadamy Awards) hebben iets magisch en haast mythisch over zich, of je dat nu leuk vindt of niet. Dit weekend worden de gouden beeldjes alweer voor de 90e keer uitgereikt. Wij willen er twee prijzen uitlichten. Die van beste film en die van beste Niet-Engelstalige film.

Beste film

Dit is de belangrijkste prijs op de Oscars. Win je deze prijs, dan staat op ieder ooit nog te verschijnen nieuwsbericht van deze film, dat je hier een Oscar mee hebt gewonnen? Terecht? Misschien niet, want nogmaals, wat zegt het winnen van een prijs over de film? Voor ons niet zoveel , want het gaat toch om je eigen gevoel dat je bij een film hebt. Helemaal als je jezelf bedenkt dat de prijs wordt uitgereikt daar een select groepje, dat voornamelijk uit oude mannen bestaat.

Maar goed, de belangrijkste prijs dus, waarvoor in totaal negen films zijn genomineerd. Inderdaad, negen! Grote kans dat niet iedereen in de jury nog niet eens alle films heeft gezien, want dat gebeurt nogal eens. Net als bij ons overigens. De genomineerden zijn:

Van deze negen films hebben wij er maar vier gezien. Geheel objectief oordelen kunnen wij dus niet, alleen over de vier films die wel al hebben gezien. Phantom Thread moeten we nog zien (sinds 1 maart in de bioscoop) en Lady Bird moet nog in de Nederlandse bioscopen verschijnen (5 april). Darkest Hour en The Post trokken ons niet zo na het zien van de trailers. Get Out staat overigens nog wel op ons lijstje.

Van de vier films die we hebben gezien vinden we Call Me By Your Name het beste. Ook een beetje een vreemde eens in de bijt die afwijkender is ten opzichte van de andere films. Ook een film die het beste past in ons straatje, want toch een beetje een filmhuisfilm.

Beste niet-Engelstalige film

Hier vinden wij het eigenlijk pas echt interessant worden. Films die echt zijn bedoeld voor het filmhuis. Iets minder films dan de nominaties voor beste film. In dit geval zijn er vijf nominaties:

Ook van deze films hebben we niet alle titels gezien. On Body and Soul en Una Mujer Fantástica staan ook nog op het lijstje. Van de overige drie vinden wij The Insult uit Libanon het beste. Die heeft eigenlijk bijna alles wat een film moet hebben, daar waar Loveless en The Square wat ons betreft een beetje gehypet zijn. Daarmee niet gezegd hebbende dat dat geen goede films zijn. Want dat zijn ze wel.

Wie mag van jullie de Oscar voor beste film winnen? En welke die van beste Niet-Engelstalige film?

Share

Een gedachte over “De Oscars: Wie o wie gaan er winnen in 2018?

  1. Tsja, de Academy bepaalt het, maar ik ben persoonlijk wel een beetje klaar met de houding (niet naar anderen toe, meer naar mezelf) dat het allemaal niets zegt wie er winnen omdat het ’toch maar subjectief is’. Dat is het allemaal wel en ik zal niet nalaten om kritiek te uiten op sommige nominaties/niet-nominaties morgen, maar toch vind ik het erg interessant om te zien welke films zo breed gedragen worden en waarom. Politiek is nooit ver weg, sterker nog, politiek en Oscarwinnaars zijn almaar sterker aan elkaar verbonden geraakt de laatste jaren.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.