Nederlands Film Festival van start!

Nederlands Film FestivalVandaag gaat het Nederlands Film Festival van start met de publiekspremière van Niemand in de Stad. Die film staat zeker nog hoog op ons lijstje om te zien. Maar er is in Utrecht nog zoveel meer moois te zien van 27 september tot en met 5 oktober. En ook thuis kun je meegenieten, want via Picl kun je ook enkele genomineerde films bekijken. Wil je meer weten over het Nederlands Film Festival?

Programma

Zoals gezegd, Niemand in de Stad staat nog hoog op ons lijstje. Daar schreven we al eerder over in onze nazomerse bioscooptips, dus we vertellen niets nieuws. Maar het is een filmfestival, dus er staat veel meer op het programma. Wij pikken er enkele films uit, waarbij we de al eerder in de bioscoop verschenen films links laten liggen.

Voor de dramafilm Light as Feathers (recensie volgt zaterdag) moet je wel even gaan zitten. Geen lichte kost en veel actie hoef je niet te verwachten. Dat is overigens totaal niet erg is. De film komt ook heel documentaire-achtig over, waardoor het allemaal net wat echter lijkt. Voor Light as Feathers zijn nog kaarten beschikbaar (niet op de premièredag) en ook deze film is vanaf 4 oktober exclusief op Picl te bekijken.

Deze film maakt overigens deel uit van de Forum van de Regisseurs. Voor dat forum zijn elf recente, grensverleggende en ambitieuze Nederlandse film- en filmische producties geselecteerd. Met het Forum van de Regisseurs biedt het NFF een podium aan filmmakers met een nadrukkelijk stemgeluid en een geheel eigen visie.

Zie Mij Doen is een Belgische zwartwit-documentaire. En die kunnen we van harte aanbevelen. Wel meer dan dat zelfs. Zie Mij Doen vinden wij namelijk de beste documentaire die we dit jaar hebben gezien (recensie volgt zondag). Vanaf 4 oktober gaat Zie Mij Doen ook in première in de reguliere bioscopen. Daarnaast is hij dan ook te zien op Picl. Jullie hoeven dus niet lang te wachten.

Overige films waar wij naar uitkijken zijn An Impossibly Small Object en My Foolish Heart. Het gehele programma van het Nederlands Film Festival vind je hier. Dan kun je zelf kijken welke films in jouw straatje passen.

Genomineerden

Er is een flinke lijst met genomineerden in verschillende categorieën. Aangezien het Gouden Kalf voor beste film het belangrijkste is, zetten we die hier voor je op een rijtje:

  • Bankier van Verzet (meeste nominaties op het festival en Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film);
  • Beyond Words (helemaal gemist);
  • Cobain (beste Nederlandse film die we dit jaar hebben gezien);
  • La Holandesa (fijne roadmovie);
  • In Blue (staat nog steeds op ons Blindspot-lijstje).

De genomineerden voor de beste film zijn uiteraard te zien op het filmfestival zelf, maar ook bijna allemaal thuis in je luie stoel, via Picl.

Gaan jullie nog naar het Nederlands Film Festival, of kijken jullie net als wij gewoon thuis?

Share

Een gedachte over “Nederlands Film Festival van start!

  1. Moet nog steeds bekennen dat ik niet veel heb met Nederlandse films (alhoewel ik er de afgelopen jaren toch wat meer gezien heb). Dus loop niet direct warm voor dit festival…PAC dit weekend daarentegen… 😉

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.